nieuws

S&N akkoord met bod Heineken

Café

De Britse bierbrouwer Scottish & Newcastle (S&N) stemt in met een overname door de branchegenoten Heineken en het Deense Carlsberg. Dat lieten de ondernemingen vrijdag weten. Heineken en Carlsberg bieden 800 pence per aandeel in contanten, ofwel 7,8 miljard Britse pond (10,4 miljard euro).

S&N akkoord met bod Heineken

Als de overname slaagt, wordt Heineken de grootste brouwer in het Verenigd Koninkrijk en verstevigt het zijn leidende rol op de Europese biermarkt. Op de Portugese, Ierse, Finse en Belgische markten verwerft de Nederlandse brouwer de tweede positie. Bovendien krijgt het concern vastere voet aan de grond in de opkomende biermarkt India.

‘Dit is een zeer belangrijke strategische stap voor ons’, zei Jean-François van Boxmeer, de bestuursvoorzitter van Heineken.

Carlsberg verkrijgt de volledige controle over BBH, de Oost-Europese alliantie tussen Carlsberg en S&N. Verder nemen de Denen de activiteiten van de Britten over in Frankrijk, Griekenland, China en Viëtnam.

De overname vereist de goedkeuring van de Europese Commissie en wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar afgerond. Het duo verwacht dat de opsplitsing van S&N ongeveer een jaar in beslag neemt.

Heineken en Carlsberg rekenen op een jaarlijks financieel voordeel vanaf 2012 van 246 miljoen pond (329 miljoen euro), waarvan 120 miljoen pond (162 miljoen euro) voor Heineken. Dit moet moet voor 70 procent uit kostenbesparingen komen en 30 procent door hogere verkopen.

In oktober vorig jaar maakten Heineken en Carlsberg hun belangstelling voor S&N bekend. De Britten verzetten zich aanvankelijk hevig tegen de plannen van het duo. Een eerste, voorlopig bod van 720 pence per aandeel werd resoluut van de hand gewezen. Daarna werd het bod nog drie maal verhoogd.

Het bod van 800 pence vindt het bestuur van S&N acceptabel. ‘Wij bevelen dit bod bij onze aandeelhouders aan omdat het de waarde van ons bedrijf goed weergeeft. Het weerspiegelt ons groeiperspectief’, aldus Brian Stewart, de bestuursvoorzitter van het Britse bedrijf.

Reageer op dit artikel