nieuws

Stel alcoholbezit onder 16 strafbaar

Café

Er moet een verbod komen op alcoholbezit voor jongeren onder de zestien jaar. Dat vindt het Platform Verkoop Alcoholhoudende Dranken vrijdag. De jongeren zouden een boete moeten krijgen wanneer ze betrapt worden met drank.

Stel alcoholbezit onder 16 strafbaar

Nu is het voor jongeren onder de zestien enkel verboden om alcohol te kopen. Dat heeft als gevolg dat 15-jarigen hun 18-jarige vrienden drank laten kopen om het vervolgens zelf op te drinken.

Het Platform is voor een lik-op-stuk-beleid en pleit voor een boete van vijftig tot honderd euro wanneer een jongere onder de zestien wordt betrapt met drank.

Uit onderzoek van Consument en Veiligheid bleek donderdag dat jongeren tussen tien en vijftien jaar sinds 2000 zes keer zo vaak worden behandeld voor een alcoholvergiftiging. Ziekenhuizen ontvangen elke dag een tot twee slachtoffers tussen de tien en twintig jaar met een alcoholvergiftiging. Het totaalaantal behandelingen steeg de afgelopen jaren met 126 procent.

Minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) zei donderdag bezorgd te zijn. Rouvoet kijkt met minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) naar maatregelen om drankmisbruik te bestrijden. Het Platform hoopt dat het verbod in het najaar wordt ingevoerd.

Eerdere berichten over dit onderwerp

Reageer op dit artikel