nieuws

’t Arendsnest en Cambrinus schenken lekkerste kasteleinsbier

Café

De cafés ’t Arendsnest in Amsterdam en Cambrinus in Horst beschikken over de lekkerste kasteleinsbieren van Nederland. Tijdens de tweede verkiezing van Nederlands beste huisbieren werden de Herengracht 90 uit Amsterdam en de Cambrinus Porter tot de meest smakelijke verkozen.

’t Arendsnest en Cambrinus schenken lekkerste kasteleinsbier

Bij café ’t Molentje in Oisterwijk werden vorige week liefst zestien bieren geproefd. Stuk voor stuk gebrouwen in opdracht van een café of door de kastelein. ‘Een beetje luie brouwer’, noemde café-eigenaar Jan Duijf zichzelf tijdens de prijsuitreiking. Zo’n vier keer per jaar brouwt hij zijn eigen bieren. De Porter, waarmee hij in de categorie ‘degustatiebieren’ de meeste punten verzamelde, is momenteel dan ook niet verkrijgbaar. ‘Ik geloof dat ik maar snel weer aan de slag moet.’

Peter van der Arend was ook duidelijk trots dat zijn blonde huisbier de meeste punten verzamelde bij de ‘doordrinkers.’ Het bier zag een paar jaar geleden aanvankelijk eenmalig het levenslicht om zijn huwelijk op te luisteren, maar is – omgedoopt tot Herengracht 90 – inmiddels een goedlopend bier in zijn café.

De jury, die de bieren stuk voor stuk blind proefde, prees vooral de fraaie bitterheid van dit bier. De zestien bieren die werden geproefd, waren zeer uiteenlopend in smaak, kleur en alcoholvolume. De lichtste bieren telden 5 procent alcohol, tot bijna tien voor de Porter en Wiegeleir.

Het bier van café Zomerlust in Tilburg won twee jaar geleden en eindigde nu op een verdienstelijke derde plaats.

In de Misset Café die op 16 juni verschijnt, wordt uitgebreid verslag gedaan van de verkiezing van het lekkerste kasteleinsbier.
Vraag hier een proefnummer aan…

Reageer op dit artikel