nieuws

Tentoonstelling vier eeuwen Grolsch

Café

Een eigenwijs en eigenzinnig merk en recordhouder van de langstlopende reclamecampagne op de Nederlandse tv. Deze ingrediënten waren voor Erik Hermida, directeur van Onderneming & Kunst, reden genoeg om een tentoonstelling over biermerk Grolsch te organiseren. De tentoonstelling Vier eeuwen Grolsch werd donderdagmiddag geopend en loopt tot 5 februari in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Tentoonstelling vier eeuwen Grolsch

Bezoekers kunnen tijdens de tentoonstelling hun eigen bier brouwen. ‘Dat wordt heel spannend, want het Grolsch-bier wordt met water uit Enschede gemaakt en nu gaan we het met Amsterdams water brouwen’, zegt de brouwer die de bezoekers gaat assisteren.

Concurrenten komen wel bedrogen uit als ze denken het geheim van de samenstelling van het Grolsch-biertje te achterhalen. ‘De dosering van de ingrediënten en de temperaturen die we gebruiken, blijven geheim.’

Het Grolsch Verzamelaars Gilde is ook present bij de tentoonstelling. ‘Grolsch is het enige biermerk met een eigen verzamelaarsgroep in Nederland’, zei Hermida. Er zijn ongeveer negenhonderd mensen lid van de vereniging.

Vakmanschap is Meesterschap

Het biermerk uit Groenlo had met Vakmanschap is Meesterschap de langstlopende reclamecampagne in Nederland. Vanaf midden jaren ’50 was deze leus typerend voor het biermerk. Fotograaf Paul Huf maakte voor de campagne foto’s van ambachten zoals wevers en vioolbouwers. Een aantal daarvan hangen in de Beurs van Berlage.

Coen Thönissen, hoofd in- en externe betrekkingen van Grolsch, noemt deze campagne het hoogtepunt van vierhonderd jaar Grolsch. ‘Hierdoor is het merk uitgegroeid van regionale bierbrouwerij in de Achterhoek, tot landelijk bekend merk.’

Beugelflessen

Ook de beugelflessen noemt hij typerend voor het merk. ‘Daardoor herken je overal ter wereld een flesje Grolsch.’ Met de beugelflessen is een enorme toren gebouwd in de Beurs van Berlage.

Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het biermerk is volgens Thönissen de vuurwerkramp in Enschede. ‘Onze fabriek stond vlakbij de vuurwerkfabriek en liep hele zware schade op.’ Inmiddels zit Grolsch sinds 2004 in een nieuwe fabriek, ook in Enschede.

Reageer op dit artikel