nieuws

Terras wordt ‘gastenuitlaatplaats

Café

Een GUP, gastenuitlaatplaats. Dat is het risico dat het terras loopt in 2009. Het is een van de opmerkelijke uitkomsten van de dagelijkse terrasdiscussies op BUITEN tijdens de Horecava.

Terras wordt ‘gastenuitlaatplaats

‘Een gastenuitlaatplaats, dat is wat het terras dreigt te worden’, aldus bierkenner Dick Wildeman tijdens de eerste terrasdiscussie op BUITEN, het deel van de Horecava dat aan de buitenhoreca wordt besteed. Wildeman schetst het beeld van een getto waarnaartoe de rokers worden verbannen en waarop de niet-roker zich niet wil vertonen.

David Jan van Gorkom, uitbater van het Zalmhuis in Rotterdam, het winnende terras van 2009, ziet dat gevaar ook dreigen. ‘Wij zijn in een voorkeurspositie en hebben een niet-rookterras met een klein gedeelte voor de rokers. 65 procent van de klanten geeft aan zich prettig te voelen bij het niet-roken. Daar richten wij ons voornamelijk op.’

Bekijk hier een fotoreportage van deze discussie

De terrasdiscussie werd gedomineerd door het rookverbod, dat sinds juli 2008 van kracht is. Het rookverbod is actueel omdat vijf hoogleraren bestuurskunde op de dag van de eerste terrasdiscussie tijdens de Horecava zich in de Volkskrant uitspraken tegen het rookverbod. Niet omdat het slecht zou zijn, maar omdat het niet te handhaven zou zijn. ‘Alleen een militaire operatie kan daar verandering in brengen’.

De terrasdiscussies tijdens de Horecava zijn startpunt voor de nieuwe Misset Horeca Lipton Ice Terras Top 100. Op www.terrastop100.nl kunnen bedrijven zich nu opgeven voor jaargang 2009. Iedere deelnemer kan door een korte vragenlijst invullen op de top 100 terechtkomen, maar krijgt tevens een terrascheck.

Reageer op dit artikel