nieuws

‘TNO-onderzoek naar afzuigkappen klopt niet

Café

Het TNO-onderzoek waaruit zou blijken dat ventilatiesystemen in kroegen en restaurants de overlast van tabaksrook fors beperken, klopt niet. Dat schrijft minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) in een brief die hij donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hij blijft bij zijn standpunt dat ventilatiesystemen geen alternatief zijn voor een rookverbod.

‘TNO-onderzoek naar afzuigkappen klopt niet

De minister heeft het onderzoek laten beoordelen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daaruit bleek dat ventilatiesystemen helemaal niet 92 tot 99 procent van de rook kunnen verwijderen, zoals TNO concludeerde. Hoogervorst wilde zelf het liefst een wettelijk rookverbod in de horeca invoeren, maar de Tweede Kamer hield hem tegen.

In plaats daarvan heeft Koninklijk Horeca Nederland (KHN) zelf een stappenplan opgesteld waarin per jaar staat wat kroegen, disco’s en restaurants moeten doen om de rookoverlast terug te dringen. Hoogervorst houdt jaarlijks in de gaten of de afspraken worden nageleefd. Gebeurt dat niet, dan voert hij alsnog een rookverbod in.

Volgende week praat de Tweede Kamer over het onderwerp. Het ministerie vreest echter dat de evaluatie van het stappenplan dan nog niet klaar is.

Reageer op dit artikel