nieuws

Topdrukte voor strandtenthouders

Café

Veel Nederlanders hebben in het pinksterweekeinde hun vertier buitenshuis gezocht. Door het zonnige weer was het strand een favoriete plek, hetgeen leidde tot drukte op de wegen naar de kust. Strandtentenhouders meldden ‘topdrukte’ en dat gold vooral op tweede pinksterdag.

Topdrukte voor strandtenthouders

‘Alle strandtenten hebben vol gezeten. Vandaag was er van de recessie zeker niets te merken’’, zei Paul Zonneveld van de Nederlandse Vereniging van Strandpaviljoenhouders.

Volgens de ANWB zijn er in het pinksterweekeinde 750.000 Nederlanders op uitgetrokken. Behalve het strand waren ook de attractieparken in trek. De overkoepelende organisatie Club van Elf sprak jubelend over een zomers feest voor de aangesloten parken.

Bekende attracties als Ouwehands Dierenpark in Rhenen, het Dierenpark Emmen en Madurodam in Den Haag meldden vrijwel zonder uitzondering goede zaken te hebben gedaan. De bezoekeraantallen lagen in veel gevallen hoger dan vorig jaar.

‘Het was heerlijk weer, eigenlijk te warm voor ons. Maar over beide pinksterdagen hebben we meer bezoekers gehad dan vorig jaar’, zei een woordvoerder van Apenheul in Apeldoorn.

Ook De Efteling in Kaatsheuvel merkte tijdens de pinksterdagen weinig van de economische teruggang. ‘Het lijkt erop dat mensen liever iets leuks doen in eigen land dan verre reizen boeken, zei een woordvoerster maandag.

Duizenden Nederlanders hielden een zekere traditie hoog door op tweede pinksterdag een meubelboulevard te bezoeken. Zowel Alexandrium Woonmall in Rotterdam, een complex van zestig meubelwinkels, als Villa Arena Woonmall in Amsterdam (75 winkels) lieten weten tevreden te zijn over de bezoekersaantallen die rond de zesduizend schommelden. Ook hier viel niets te merken van de recessie, meldden woordvoerders. Alexandrium Woonmall zat duidelijk boven het bezoekersaantal van vorig jaar (3800).

Het christelijke feest Opwekking bij Biddinghuizen trok in het pinksterweekeinde een recordaantal bezoekers. Het aantal lag ‘ver boven de 50.000’, liet directeur Joop Gankema van de organiserende stichting weten. Zoveel christenen uit verschillende kerkgemeenten die samenkomen, dat is heel bijzonder, aldus Gankema. ‘Want het is geen popconcert. We gaan met mensen de diepte in. Het is een prachtige belevenis.’

De veertigste editie van Pinkpop in Landgraaf trok meer dan 60.000 bezoekers. Dit samenzijn verliep volgens de politie rustig en feestelijk. Er werden circa 25 mensen aangehouden. ‘zo weinig aanhoudingen op zo’n mensenmassa, daar kun je niks van zeggen’, zei een politiewoordvoerster.

Het mooie weer speelde de Tong Tong Fair (voorheen Pasar Malam) juist parten. Het evenement op het Malieveld in Den Haag, dat vooral populair is onder liefhebbers van de Indische cultuur en maandag zijn slotdag beleefde, trok vorig jaar het recordaantal van 133.000 bezoekers. ‘Dat hebben we dit jaar zeker niet gehaald’, zei een woordvoerster van de organisatie. Het evenement trekt meer bezoekers bij minder fraaie weersomstandigheden.

Reageer op dit artikel