nieuws

Twaalf nieuwe binnenkomers in Café Top 100

Café

Nog een paar dagen. Dan wordt voor de zevende keer de lijst van honderd beste cafés van Nederland gepubliceerd. De Café Top 100 bevat twaalf nieuwe binnenkomers.

Twaalf nieuwe binnenkomers in Café Top 100

Vrijdag 20 november is bij een groot aantal cafés in de agenda aangevinkt. Die dag verschijnt de jaarlijkse Café Top 100. Maakt hun bedrijf de entree in de lijst? Stijgen ze, moet een aantal plaatsen worden ingeleverd of, erger nog, is dit jaar geen plaats meer in de lijst van honderd?

De Wolthoorn

Een zaak die zeker niet meer in de cafélijst voorkomt is Café Jos uit Nijmegen. Het Café van het Jaar 2009 prijkt dit jaar trots in de eregalerij en bevindt zich daar in het goede gezelschap van De Wolthoorn in Groningen en Café Nobel op Ameland. Ieder Café van het Jaar verblijft drie jaar in de eregalerij en maakt daarna weer kans de Top 100 binnen te komen. Om die reden maakt de winnaar van 2005, De Engel in Oldenzaal, weer zijn entree in de lijst.

Beste cafés

Het afgelopen jaar reisden de juryleden stad en land af op zoek naar de beste cafés van het land. Dik vierhonderd cafés werden bezocht. Van het puntje van Limburg tot in Delfzijl en op de Wadden en van de Achterhoek tot de Randstad en Zeeland.

Omzet

In dit moeilijke horecajaar zagen ze verschillende tendensen. Zo nam de functie van eten in het café toe. Meer en meer zaken proberen de op drank inleverde omzet te compenseren met het serveren van eten. Eten dat bovendien steeds vaker uit de streek afkomstig is. Ook gingen ondernemers samenwerkingsverbanden met collega’s aan om festivals en evenementen op poten te zetten.

Asbakken op tafel

Door de mooie zomer hadden cafés met een terras voor de deur niet zo veel last van het rookverbod. De gast kon vanaf het vroege voorjaar tot in oktober buiten zitten en hier de sigaret opsteken. Toch werd ook zichtbaar dat de ‘rook’ uitzondering die de rechtbank maakte voor zaken zonder personeel breed werd geïnterpreteerd. Ook bij nogal wat grotere cafés verschenen de asbakken weer op tafel. Zelfs bij zaken die beschikken over een rookruimte.

De extra dikke Café Top 100 verschijnt 20 november. Een dag eerder volgt op internet de bekendmaking van de beste honderd cafés. Vanaf half 9 staat de Top 10 online op; www.cafetop100.nl. Vanaf 9:00 uur worden ieder uur tien cafés aan het overzicht toegevoegd.

Reageer op dit artikel