nieuws

‘Uitspraak Cohen over rookverbod gevaarlijke verkiezingsdraai

Café

Clean Air Nederland vindt de uitspraak van Job Cohen om het rookverbod in cafés voor eenmanszaken te heroverwegen een gevaarlijke verkiezingsdraai. Daarom start Clean Air Nederland vandaag een actie om ervoor te zorgen dat het rookverbod in cafés weer gehandhaafd wordt.

‘Uitspraak Cohen over rookverbod gevaarlijke verkiezingsdraai

‘Roken in eenmanszaken weer toestaan zal ervoor zorgen dat het rookverbod in álle kroegen niet meer serieus wordt genomen. Dat bewijs wordt nu al geleverd. Door het niet handhaven van het rookverbod in cafés zonder personeel worden ook cafés met personeel gedwongen om roken weer toe te staan. Het kost ze domweg omzet als ze dat niet doen. Deze praktijk van vandaag zou voor de PvdA juist reden moeten zijn om bij hun huidige beleid te blijven: de hele horeca rookvrij’, aldus Patrick Zonderop, voorzitter Clean Air Nederland.

Zonderop gaat verder: ‘Als je één ding niet moet doen is het in een deel van de cafés het rookverbod opheffen. Cohen introduceert daarmee oneerlijke concurrentie onder cafés. Terwijl het argument van eerlijke concurrentie voor de PvdA en andere voorstanders van rookvrije horeca juist zo belangrijk was toen ze in instemden met de rookvrije horeca. De draai die Cohen nu maakt is dan ook onbegrijpelijk. Dat het draagvlak voor rookvrije cafés zonder personeel afneemt, komt juist doordat het roken weer oogluikend wordt toegestaan’

Clean Air Nederland start vandaag actie

Clean Air Nederland start daarom vandaag een actie op internet. Café-eigenaren die zich wél aan de wet voor rookvrije horeca houden, nog altijd de meerderheid, kunnen zich vanaf vandaag aanmelden via een nieuw meldpunt op www.cleanairnederland.nl. Zij kunnen daar hun steun betuigen voor al die collega’s die achter het rookverbod staan.

‘Deze groep café-eigenaren heeft tot nu toe geen stem en dus ook geen gezicht gekregen. Er is alleen maar aandacht voor de kroegbazen die zich niet aan het rookverbod houden. Daarom kiezen wij voor deze actie, die een stem moet geven aan een hele grote groep die tot dusverre stil is gebleven omdat ze rekenden op de wet en de handhaving daarvan.’ aldus Patrick Zonderop, voorzitter Clean Air Nederland.

Het doel van de actie is, om eind juni met minimaal 5.000 sympathieverklaringen van horecaondernemers naar demissionair Minister Klink te gaan, om te eisen dat de handhaving van het rookverbod in de cafés serieus aangepakt wordt, zodat dit najaar alle kroegen in Nederland weer rookvrij zijn.

Reageer op dit artikel