nieuws

Uitstel omstreden drankwet

Café

De invoering van de omstreden Drank- en Horecawet (DHW) is opgeschort tot eind 2010, mogelijk zelfs 2011. Dat meldt het Ministerie van Volksgezondheid (VWS).

Uitstel omstreden drankwet

Aanvankelijk zou de wet per 1 januari van kracht worden, maar de wetswijziging heeft meer voeten in de aarde dan gedacht. De verwachting is nu dat de wet op zijn vroegst in de tweede helft van dit jaar van kracht wordt. ‘Maar het kan ook later worden’, aldus een woordvoerder van het Ministerie.

De overheid wil het drankmisbruik onder jongeren keihard aanpakken. Boosdoeners zijn volgens Den Haag de zuipketen, zoete mixdranken, supermarkten, maar ook de horeca. Koninklijke Horeca Nederland is fel tegen de wetswijziging. Volgens Remco Glas, voorzitter van de drankverstrekkende sector van KHN, krijgt de horeca de hele alcoholproblematiek op het bordje geschoven.

In de nieuwe Drank- en Horecawet krijgen de gemeenten ruimere bevoegdheden. het aan Den Haag ligt, krijgen gemeenten de mogelijkheid om de leeftijdsgrens op eigen houtje op te krikken van 16 naar 18 jaar. De burgemeester mag gemeentelijke toezichthouders aanwijzen en sancties opleggen. Gemeenten krijgen de mogelijkheid om happyhours te verbieden, vergunningen op te schorten en om de toegangsleeftijden te koppelen aan de sluitingstijden.

Niet minder dan drie ministers bemoeien zich met de bestrijding van het alcoholprobleem: Rouvoet (Jeugd en Gezin), Klink (Volksgezondheid) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken). Zij willen dat in 2011 het percentage kinderen van 12 t/m 15 jaar dat alcohol gebruikt, teruggebracht is tot 62% (2003: 82%). Het aantal volwassen probleemdrinkers moet terug naar 8% (2004: 9,3%).

Reageer op dit artikel