nieuws

Urker kroegen mogen langer tappen

Café

Kroegen op Urk mogen in de nacht van zaterdag op zondag nog zeker tot begin volgend jaar tot 02.00 uur openblijven. Dat heeft een gemeentewoordvoerster maandag gezegd. De lokale SGP en de ChristenUnie wilden die nieuwe afspraak juist zo snel mogelijk terugdraaien.

Urker kroegen mogen langer tappen

Burgemeester Jaap Kroon heeft dat verzoek van de hand gewezen. De horeca op Urk moest de deuren traditiegetrouw om 23.00 uur zaterdagavond sluiten. Daaraan is niets veranderd bij enkele nieuwe afspraken met de kroegen en de politie.

De gemeente ging er echter wel mee akkoord dat de bezoekers die dan al binnen zijn, tot uiterlijk 02.00 uur mogen blijven. De SGP en de ChristenUnie waren daar tegen omdat op deze manier de horeca de zondagsrust zou verstoren.

Fractievoorzitter Louw van der Zwan van de SGP betreurt de beslissing van de burgemeester ten zeerste. Hij voorspelt dat zijn partij de openingsuren van kroegen bij de evaluatie in januari opnieuw aan de orde zal stellen.

De nieuwe tijden gelden dan een halfjaar. De SGP’er vreest alleen dat het kwaad inmiddels is geschied. ‘Hoe langer je met veranderingen wacht, des te moeilijker wijzigingen worden. Daarvoor zijn we realistisch genoeg.’

De langere openingstijden zijn ingevoerd door oud-burgemeester Johan de Groot. De Urker SGP meende dat hij daarmee de eigen algemeen plaatselijke verordening van de gemeente overtrad.

De gemeentewoordvoerster bestrijdt dat. ‘Er staat alleen in dat de kroegen om 23.00 uur moeten sluiten. Dat klopt ook, want er mogen na dat tijdstip geen nieuwe klanten meer in. Er staat niks in over de instelling van uitloopuren.’

Dat de Urker kroegen het licht langer aan mogen houden, heeft vooral te maken met de openbare veiligheid. De gemeente, de politie en de kroegen hopen dat de jongeren in de nieuwe situatie meer verspreid de straat opgaan. Vroeger kwamen ze rond 23.00 uur massaal met elkaar in contact op straat en dat gaf af en toe overlast. Ander probleem was dat sommige dronken horecabezoekers na de vroege sluitingstijd op Urk met de auto een ander dorp opzochten.

Zie ook:
Straf Urker disco voor paaldansfeest

Reageer op dit artikel