nieuws

Verdachten cafémoorden tonen berouw

Café

De verdachten van de drievoudige cafémoord Inn & Out in Rotterdam hebben aan het einde van hun rechtszaak toch spijt betuigt. De situatie liep volgens hen volledig uit de hand.

Verdachten cafémoorden tonen berouw

‘Onze intentie was om te gaan praten, maar er ontstond een chaos’, zei een van hen donderdag voor de rechtbank in Rotterdam.

‘Ik schaam me diep. Ik kan niks zeggen tegen de slachtoffers en nabestaanden dat hun verlies, verdriet of pijn zal wegnemen’, zei de 32-jarige Fernando P. Hij dacht dat negen van de tien bezoekers aan de kroeg waren overleden. Het tiende slachtoffer heeft hij gered, aldus zijn lezing.

De evenoude Elmer P. heeft naar zijn zeggen verschrikkelijke spijt van zijn rol. ‘Maar ik kan met een opgeheven hoofd de gevangenis in, want ik weet dat ik niemand heb doodgeschoten’, voegde hij er aan toe. Ook de 31-jarige Zé Carlos B. voelt zich alleen verantwoordelijk voor zijn aandeel.

Het was barbaars wat er is gebeurd, maar eens komt volgens Elmer P. de waarheid naar voren. Tijdens de zitting bleef het motief vaag en spraken de verdachten elkaar tegen.

‘Iedereen weet wat zijn rol was. Ik heb er geen woorden voor dat zij dingen op mij afschuiven’, zei hij over zijn medeverdachten, die zeggen dat hij diegene was die heeft geschoten. ‘Leugens’, volgens hem.

De laatste woorden van de Rotterdammers leidden tot verontwaardigde en boze reacties in de zaal. Een van de slachtoffers, die door schietpartij de rest van haar leven in een rolstoel zit, brieste dat juist Elmer loog. Hij heeft me beschoten, beet ze de zaal toe. Een ander liep geëmotioneerd weg.

Volgens de advocaten heeft slechts één verdachte – de medeverdachte die vastzit in Kaapverdië – geschoten en is de rest daarvoor niet verantwoordelijk. ‘Dit is de eenmansactie van een gek’, verwoordde advocaat A. Slijters. Zé Carlos B. stond op wacht, Elmer was agressief en had een grote mond. Fernando was het brein.

De vier mannen gingen die nacht in november 2005 zwaarbewapend de bar aan de Schiedamsesingel binnen om de eigenaar van de kroeg geld af te persen. Het doodschieten van mensen was niet de afspraak.

Volgens het Openbaar Ministerie gaan de raadslieden eraan voorbij dat zij de aanwezigen vastbonden, opsloten, meermalen beschoten, ze brand stichten en bedreigend uitten dat iedereen dood zou gaan. Het OM wil de mannen voor de rest van hun leven achter de tralies hebben.

De uitspraak volgt op 26 juli.

Reageer op dit artikel