nieuws

Verregaande alcoholmaatregelen in de maak

Café

Strenge Europese maatregelen om alcoholmisbruik onder jongeren te voorkomen, zijn in de maak. De maatregel komen van Zweden, het land dat sinds kort het voorzitterschap van de Europese Unie in handen heeft.

Verregaande alcoholmaatregelen in de maak

De Zweden zouden volgens De Telegraaf onder meer reclame op alcohol willen verbieden, de accijnzen op alcohol willen verhogen en de supermarktverkoop aan banden willen leggen.

Het Zweedse ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er maatregelen in de maak zijn, zonder op details in te gaan. ‘De gevolgen van alcohol voor de gezondheid, verkeersveiligheid, kinderen en jongeren en ook voor de economie zijn enorm. Daarom willen we hier serieus werk van maken tijdens ons voorzitterschap’, aldus een woordvoerder.

Bemoeienis

Het Centraal Brouwerijkantoor laat bij monde van directeur Jack Verhoek weten niets te zien in de verregaande plannen van Zweden. ‘Ze hangen de theorie aan dat als de algemene consumptie daalt, ook het alcoholmisbruik daalt. Maar dat is nooit bewezen’, aldus Verhoek.

Verhoek vervolgt: ‘Wat er bij te veel bemoeienis gebeurt, is dat mensen zeggen de overheid zorgt voor me, ik ga eens even lekker uit de ban springen’.

Streng alcoholbeleid

Uit een deze week gepresenteerd onderzoek blijkt dat 2,6 miljoen mensen in Europa werk hebben dankzij de biersector. Voor het Centraal Brouwerijkantoor een argument om in de strijd te gooien tegen de plannen van Zweden.

Zweden nam per 1 juli de voorzittershamer van de Europese Unie over van Tsjechië. Het Scandinavische land hanteert in eigen land net als buurland Noorwegen een streng alcoholbeleid om misbruik te voorkomen.

Reageer op dit artikel