nieuws

Versoepeling rookverbod is achterhoedegevecht

Café

De versoepeling van het rookverbod door Edith Schippers is ‘een achterhoedegevecht’. Dat zegt oud-minister van Volksgezondheid en VVD’er Hans Hoogervorst in een profiel dat weekblad Vrij Nederland heeft gemaakt van zijn partijgenoot en huidig minister van Volksgezondheid.

Versoepeling rookverbod is achterhoedegevecht

Van Schippers mag weer worden gerookt in kleine eenmanszaken zonder personeel die niet groter zijn dan 70 vierkante meter. Hoogervorst zegt het daarmee niet eens te zijn.

Volgens hem is de hele wereld bezig het antirookbeleid strenger te maken en gaat Nederland het juist weer versoepelen. De oud-minister geeft aan zich er een beetje voor te generen.

Hoogervorst wilde in zijn tijd zelf pas een rookverbod als de horeca daar niet snel genoeg werk van maakte. Zijn opvolger Ab Klink (CDA) kwam uiteindelijk wel met een verbod.

Voormalig D66-minister Els Borst vindt het een slechte zaak dat cursussen om te stoppen met roken niet meer worden vergoed. Ex-minister Hedy d’Ancona (PvdA) vindt dat Schippers meer moet doen om mensen ertoe te bewegen gezond te leven.

Een woordvoerder van Schippers stelt dat de minister preventie juist hoog in het vaandel heeft staan. Ze zet in op gerichte voorlichting aan jongeren over de gevaren van alcohol, roken en drugs. Voor horecagelegenheden waar het rookverbod nog altijd geldt, hecht de politica zeer aan de handhaving, zo stelt haar woordvoerder. Onlangs heeft ze de boetes verdubbeld.

Reageer op dit artikel