nieuws

Vijftien jaar cel voor moord op kroegbaas

Café

De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag de 32-jarige Stewart F. veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar. Volgens de rechter heeft F. de eigenaar van café ’t Snuitje in Scheveningen vermoord. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Vijftien jaar cel voor moord op kroegbaas

De toen 52-jarige cafébaas werd in de zomer van 2007 in zijn hals gestoken voor zijn kroeg. De eigenaar van de horecagelegenheid overleed ter plaatse.

De steekpartij werd vooraf gegaan door een ruzie met F. De kroegbaas zette F. uit het café. Daarbij uitte de verdachte bedreigingen als: ‘Ik maak je dood’. Hij kwam later naar de kroeg terug om zijn bedreiging waar te maken. Volgens de rechtbank is er dan ook sprake van opzet.

De rechtbank sprak over een brute moord. ‘De eigenaar is het slachtoffer geworden van iemand die het niet kon verdragen dat hij geen biertje meer van hem kreeg en ook geen geld om verder te gokken.’ De rechtbank rekent het de verdachte tevens aan dat hij kort voor het plegen van de moord al een paar dagen had vastgezeten op verdenking van geweld tegen zijn vader en stiefmoeder.

Een gevangenisstraf van zeer lange duur is volgens de rechtbank passend vanwege het leed voor de familie van het slachtoffer. ‘Daarnaast moet de maatschappij zo lang mogelijk beschermd worden tegen verdachte, die onvoorspelbaar en gevaarlijk is als hij alcohol heeft gedronken.” Ook bleek uit onderzoek dat F. volledig toerekeningsvatbaar was. ,,Zijn alcoholconsumptie speelde geen rol.’

De verdachte vluchtte na zijn daad met een vriend naar België, waar ze na drie dagen werden opgepakt en overgedragen aan Nederland. Zijn vriend werd kort daarna vrijgelaten. F. was vrijdag niet in de rechtszaal aanwezig.

Reageer op dit artikel