nieuws

Vroegopstap vraagt burgerinitiatief aan

Café

De twee ‘Vroeg op Stap’ moeders Myriam Loonen en Hannie Gorter bieden vandaag in de Tweede Kamer een verzoekschrift in voor een burgerinitiatief. Het duo hoopt zo te bereiken dat de politiek er voor zorgt dat de sluitingstijden van de horeca landelijk teruggaan naar 02:00 uur.

Vroegopstap vraagt burgerinitiatief aan

Vroeg op Stap werd begin 2007 gestart uit onvrede over de late sluitingstijden van de horeca. Jongeren gaan hierdoor steeds later op stap, liggen dus ook laat op bed, met alle gevolgen van dien voor het gezins- en verenigingsleven van de volgende dag.

Via Vroegopstap.nl werden tot medio maart 2008 al 120.000 digitale krabbels verzameld. Om een nationaal burgerinitiatief aan te vragen, zijn minimaal 40.000 geldige handtekeningen nodig.

De handtekeningen en het initiatiefvoorstel worden vandaag om 13.30 uur in de hal van het Tweede Kamergebouw aangeboden aan de voorzitter van de verzoekschriftencommissie, Dhr. Remkes.

Twee doelen

Uit recent onderzoek met betrekking tot alcoholgebruik onder Europese jongeren blijkt dat Nederlandse jeugd de kroon spant wat betreft inname van alcohol.

Beide dames willen twee doelen bereiken. Het stimuleren van een nationale maatschappelijke discussie en nieuwe nationale wetgeving. Vroegopstap is de tweede groepering die gebruik maakt van het burgerinitiatief.

Niet tegen de horeca

Gorter en Loonen konden de afgelopen weken rekenen op stevige kritiek vanuit de horeca op hun initiatief. In een reactie benadrukken ze juist dat hun actie niet tegen de horeca is gericht. ‘Het zou voor de meeste horecaondernemers juist veel beter worden als het stappen weer naar de avond gaat. Los van alle problemen die het indrinken veroorzaakt in hun eigen bedrijf kan de horecaondernemer zelf ook pas om 6.00 of 8.00 uur op bed. Dit gaat ook ten koste van zijn gezinsleven.’

Volgens het Friese duo zijn er ook horecaondernemers die positief reageren op hun voorstellen. ‘Dit juichen wij toe, want het is heel belangrijk dat de beroepsgroep zelf in beweging komt om verandering te bewerkstelligen. Ook de actiegroep krijgt dan meer draagvlak richting de politiek.’

Om dit draagvlak te vergroten roepen ze ondernemers die voor het vervroegen van de openings- en sluitingstijden zijn zich te melden bij info@vroegopstap.nl.

Reageer op dit artikel