nieuws

VVD: stoppen met rookcontroles

Café

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) moet stoppen met de handhaving van het rookverbod in kroegen zonder personeel. Dat vindt de VVD in de Tweede Kamer. Gaat minister Ab Klink van Volksgezondheid hier niet op in, dan willen de liberalen de Kamer terugroepen van vakantie om hierover met de minister te debatteren.

VVD: stoppen met rookcontroles

Volgens VVD’er Halbe Zijlstra is er na twee vrijspraken in hoger beroep, van cafés in Breda en Groningen, geen wettelijke basis meer voor een rookverbod voor horeca zonder personeel. De VVD pleit al langer voor een uitzondering voor deze kroegen. Kleine kroegen zouden extra zwaar door het rookverbod worden getroffen.

De PvdA blijft erbij dat alle kroegen rookvrij moeten zijn omdat het ook gaat om de gezondheid van de klant. Maar PvdA’er Lea Bouwmeester wil wel dat minister Klink nu snel orde op zaken gaat stellen. ‘Het is nu een rommeltje. Het rookverbod is blijkbaar niet goed in de wet geregeld.’ Ook het CDA riep de minister al eerder op snel duidelijkheid te verschaffen.

Klink heeft al al laten weten niet te wachten op eventuele cassatie. Om het rookverbod in de hele horeca overeind te houden, wil hij de regels aanpassen als dat nodig mocht zijn.

Reageer op dit artikel