nieuws

Weer celstraf geëist tegen Dudok-bazen

Café

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep onvoorwaardelijke celstraffen tot vier maanden en werkstraffen van 240 uur geëist tegen vier directeuren van het Rotterdamse horecabedrijf Dudok.

Weer celstraf geëist tegen Dudok-bazen

Het viertal zou volgens justitie van 2000 tot en met 2003 grootschalige loon- en omzetbelastingfraude hebben gepleegd. Ze gaven te lage omzetten op en betaalden personeel zwart uit. Daarmee streken ze volgens de advocaat-generaal ruim 2 miljoen euro aan niet-betaalde belastingen en premies op.

Tegen twee van de directeuren van het concern is tevens een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden en een boete van 50.000 euro geëist. Bij de andere twee is dat bedrag 25.000 euro en het voorwaardelijke deel negen maanden, omdat hun rol in de fraude volgens de advocaat-generaal iets geringer is.

Het viertal was vorig jaar al voor de rechtbank veroordeeld tot voorwaardelijke straffen. Tegen die uitspraak ging het OM in hoger beroep.

De advocaat-generaal gaat er vanuit dat gedurende de periode waarin de fraude plaatsvond, een derde van de lonen zwart is uitbetaald. De advocaten van het viertal vinden dat schromelijk overdreven.

Dat het OM in het hoger beroep lagere straffen heeft geëist dan tijdens de behandeling in eerste aanleg, vinden ze bewijs voor de veranderde opstelling van het OM in deze zaak.

Eerder spraken woordvoerders van het concern over het zwart werken als een brancheprobleem, waaraan niet alleen Dudok zich schuldig maakt. Wie de lonen niet (deels) zwart uitbetaalt, zou nauwelijks aan personeel kunnen komen. De directeuren hebben het bedrag dat ze met de fraude hebben verdiend, inmiddels betaald aan de staat.

Het Dudok-concern heeft vestigingen in Den Haag, Arnhem en Rotterdam. De trendy grand cafés van Dudok zijn verenigd in een holding. In Rotterdam is de keten een van de grootste horecabedrijven. Bij de holding horen onder meer Café Brasserie Dudok, Floor en Café Rotterdam.

Zie ook

Reageer op dit artikel