nieuws

Wietexperiment strookt niet met regeerakkoord

Café

De coalitiepartijen ruziën nog over het plan dat Eindhoven een wietkwekerij begint als experiment tegen illegale drugshandel, maar minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft al gezegd dat het niet strookt met het regeerakkoord.

Wietexperiment strookt niet met regeerakkoord

Dat zei Klink in het tv-programma Buitenhof. Hij zei niet ‘overhaast’ te willen reageren op het voorstel van de gemeenten.

Afgelopen vrijdag hielden 33 gemeenten met minimaal één coffeeshop binnen hun grenzen een wiettop in Almere. Ze schoven Eindhoven naar voren als proefgemeente. Volgens de burgemeesters leidt de gemeentelijke wietkwekerij tot meer controle op de productie en handel in softdrugs en tot minder criminaliteit.

PvdA wil debat

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristUnie ruziën over het plan. CDA en ChristenUnie vinden nieuwe experimenten niet passen in de gemaakte afspraken, maar de PvdA staat er wel voor open en wil een debat in de Tweede Kamer.

Leeftijdsgrens alcoholgebruik

Daarnaast zei hij de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik niet te willen verhogen van 16 naar 18 jaar. Momenteel is het voor jongeren van 16 jaar toegestaan om alcohol te gebruiken.

Klink is zich ervan bewust dat dit schadelijk is voor de hersenen van jongeren. Desondanks wil hij de leeftijdsgrens niet verhogen. Hij gelooft meer in een voorlichtingscampagne om het bewustzijn over drankgebruik te vergroten.

Reageer op dit artikel