nieuws

Wildeman weerlegt kritiek op brouwers

Café

Biergrootheid Dick Wildeman zet vraagtekens bij de tv-uitzending van Zembla, waarin bierbrouwers aan de tand werden gevoeld over prijsafspraken en het dragen van meerdere petten. Wildeman weerlegt de kritiek op de brouwers zoals geuit op tv.

Wildeman weerlegt kritiek op brouwers

In een column in Misset Horeca stelt Wildeman dat de rol van brouwers als verstrekker van faciliteiten onderbelicht is. Door de facilitaire rol van brouwers is er prijsverschil van bier tussen supermarkten en horeca, stelt Wildeman.

‘Faciliteiten, daar gaat het om. Faciliteiten maken ook een groot deel van het verschil in prijs met de supermarkt, die niets hoeft te doen om het bier door te verkopen. Men haalt het. De horeca brengt het naar de consument. Niet per krant vanaf de winkelvloer, maar per glas in een sfeervolle of daartoe geëigende ruimte’, schrijft Wildeman.

Over de verplichte bierafname van de brouwer waar de ondernemer een contract heeft, is Wildeman duidelijk. ‘Als je bij Shell tankt, krijgt je toch ook geen Texaco? Mag je, als je een financiering van een brouwerij accepteert, eraan gehouden worden om wederom de producten van die brouwerij te betrekken?’.

In de tv-uitzending stelde KHN-directeur Jeu Claes dat brouwers verschillende petten op hebben en dat er onduidelijkheid is over de opbouw van de bierprijs. Wildeman: ‘Derhalve durf ik het aan om het in het Zembla-verhaal niet met hem eens te zijn’.

Zie ook

Reageer op dit artikel