nieuws

Zaak CAN tegen ‘oneerlijke uitzondering rookverbod’ van start

Café

De aanpassing van het rookverbod in de horeca is een oneerlijke en onduidelijke uitzondering met grote gevolgen.’ Dat zegt woordvoerder Willem van den Oetelaar van Clean Air Nederland op de dag dat de eerste openbare zitting plaatsvindt bij de rechtbank in Den Haag. De belangenorganisatie wil daarmee een algeheel rookverbod afdwingen.

Zaak CAN tegen ‘oneerlijke uitzondering rookverbod’ van start

Vrijdag 30 maart is de eerste openbare zitting van de bodemprocedure van Clean Air Nederland (CAN) tegen de Nederlandse staat. De belangenorganisatie wil af van de uitzondering op het rookverbod, die minister Schippers twee jaar geleden maakte. ‘Een kleine uitzondering met grote gevolgen’, aldus CAN-woordvoerder Willim van den Oetelaar tegen NOS Nieuws.

Cafébezoeker weet het ook niet meer

In 2010 besloot minister Schippers roken weer toe te staan in cafés met een oppervlakte kleiner dan 70 vierkante meter en zonder personeel. Van den Oetelaar: ‘Niet helder en oneerlijk. Als een bezoeker een café binnenstapt, weet hij niet of hij er wel of niet mag roken.’

Bovendien is hierdoor een oneerlijke situatie ontstaan, meent Van den Oetelaar. ‘Een ondernemer die toevallig samen met zijn vrouw in het café staat, mag roken niet toestaan omdat hij personeel heeft. De buurman die een soortgelijk bedrijf heeft, doet het in zijn eentje en mag gasten dus wel laten roken.’

Volgens Van den Oetelaar is de wetgeving voldoende helder. ‘Roken mag daar waar anderen er geen last van hebben. Deze kleine horeca-uitzondering door de politiek is er een met grote gevolgen.’

Bordje bij de deur simpeler oplossing

Jaap Brandligt, voorzitter van Natte Horeca Nederland, de belangenvereniging voor kleine cafés, vertelt NOS Nieuws in hetzelfde item dat de situatie helemaal niet onduidelijk is. ‘Als ik een café binnenkom, weet ik heel goed of ik er wel of niet mag roken.’

Hij meent dat er een simpeler oplossing is dan een bodemprocedure. ‘Als ieder café een bordje bij deur heeft hangen waarop staat of wel of niet mag worden gerookt, dan weet de bezoeker precies waar hij aan toe is.’

Van den Oetelaar stelt dat dit niet werkt, omdat die bordjes er nu ook al hangen en inmiddels in meer dan de helft van de cafés weer wordt gerookt, terwijl dit daar niet is toegestaan.’

Uitspraak over zes weken

Van den Oetelaar liet eerder aan Misset Horeca al weten dat hij hoopt dat de bodemprocedure het laatste zetje in de rug is dat de minister nodig heeft. Hij hoopt dat er over zes weken een uitspraak ligt. ‘De rechter wil nog wel eens een schikking voorstellen, maar dat lijkt me in dit geval niet van toepassing.’

Reageer op dit artikel