nieuws

Zeker 57.000 mensen zagen Oerol

Café

Het culturele festival Oerol op Terschelling heeft dit jaar ongeveer 57.000 bezoekers getrokken. Dat heeft de organsiatie van het festival zondag bekendgemaakt. De aantallen zijn gebaseerd op schattingen van de jachthaven en de rederij die veerdiensten onderhoudt tussen Harlingen en het eiland. Vorig jaar kwamen er zo’n 55.000 mensen voor naar Terschelling.

Zeker 57.000 mensen zagen Oerol

De organisatie is tevreden over het verloop van het festival dat dit jaar voor de 28e keer werd gehouden. ,,Het is allemaal erg goed verlopen”, aldus een woordvoerster zondag. ,,We hadden goed weer, dat scheelt natuurlijk een hoop geregel met bijvoorbeeld techniek. De sfeer was goed en er hebben zich geen ongelukken of ongeregeldheden voorgedaan.”

‘Oerol’ betekent ‘overal’ en dat was te zien op Terschelling de afgelopen tien dagen. Het Waddeneiland was op elke denkbare plek het podium voor in totaal ongeveer tweehonderd muziekvoorstellingen, straattheatergroepen en voorstellingen van theatergezelschappen. Met als thema ‘het gras tussen de planken’ werden duinpannen omgetoverd tot theaterlocaties en traden talloze artiesten als Kyteman, Spinvis, Roosbeef, Nynke Laverman en Blof op op een podium naast de zee op het Groene Strand. In de straten van de dorpen op het eiland liepen bezoekers verwacht en soms onverwacht tegen acts op.

Oerol experimenteerde dit jaar voor het eerst met groene energie. Zo werden een aantal lantarenpalen van stroom voorzien door zonnepanelen en draaide de voorstelling Waai geheel op energie verkregen uit een windmolen. Ook konden bezoekers op het festivalterrein hun mobiele telefoon opladen bij een zogenoemde stroomboom, aangedreven door een windmolen.

Liefhebbers van Oerol die niet kunnen wachten tot volgend jaar kunnen in september naar Amerika. Daar is die maand op Govenors Island, een verlaten eiland voor de kust van Manhattan, het theaterfestival New isLand. Oerol-directeur Joop Mulder heeft de artistieke leiding in handen. Onder meer zangeres Nynke Laverman en theatergroep De Jongens zijn daar dan te zien.

Reageer op dit artikel