nieuws

Zorgen om overvallen in Amsterdam

Café

Het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam (PCA) maakt zich grote zorgen om het hoge aantal overvallen op horecazaken in de hoofdstad. Dit jaar zijn in Amsterdam al bijna honderd barkeepers, snackbarhouders of pizzabezorgers overvallen.

Zorgen om overvallen in Amsterdam

Bij overvallen op fastfoodzaken en restaurants trekt de dader negen van de tien keer een vuurwapen, meldt De Telegraaf. De overvallen in de horeca vinden vooral op zondag plaats, gevolg door de vrijdag als populaire roofdag.

Als gevolg van het grote aantal overvallen start er begin volgende maand een proef in Amsterdam-West met een nazorgfunctionaris. Deze persoon gaat alle overvalslachtoffers bezoeken en helpen met het verwerken van het misdrijf. Verder geeft de nazorgfunctionaris gratis trainingen om ondernemers te leren om te gaan met overvallen.

‘Door de aanmaak van adrenaline ontstaat bij een overval een van de drie typen reacties: bevriezen, vechten of vluchten. Dit kun je weer onder controle krijgen door training. De beste houding bij de overval is RAAK: Rustig blijven, Accepteer (de situatie), Afgeven (van het gevraagde) en Kijken (signalement verzamelen)’, meldt de PCA.

Reageer op dit artikel