nieuws

‘Zuipende jeugd keihard aanpakken

Café

Goed bedoelde maar vrijblijvende voorlichtingscampagnes om jongeren te waarschuwen voor drank hebben veel te weinig effect. Ze moeten plaatsmaken voor repressief optreden door politie, gemeente en de VWA. Het roer moet drastisch om en er moet een cultuurverandering plaatsvinden.

‘Zuipende jeugd keihard aanpakken

Deze stellige woorden staan te lezen in De Telegraaf in een artikel met de sprekende kop ‘snoeihard aanpakken zuipende jongeren’. De ochtendkrant meldt dat verschillende gemeentes in ons land de overlast en het buitensporige drankgebruik en alcoholmisbruik van de jeugd meer dan beu zijn.

Zo gaat in de regio Twente en Noord-Brabant het roer volledig om. Voorlichtingscampagnes maken daar plaats voor repressief optreden van politie, gemeente en de Voedsel en Waren Autoriteit. De projecten gaan jaren duren, zo wordt voorspeld. Volgens burgemeester Hans Haas van Valkenswaard is alleen voorlichting niet meer voldoende en is het tijd voor een strengere aanpak.

‘Je moet als burgemeester niet langer schromen om cafés die herhaaldelijk aan jonge kinderen blijven schenken, te sluiten . Ook moeten ouders erop kunnen vertrouwen dat er bij schoolfeesten geen drank aanwezig is. Het geld voor extra controles is er. Het zal weerstand oproepen, mar daar is dan de voorlichting voor nodig’, aldus Haas, die naast burgemeester ook voorzitter van de stuurgroep alcoholbeleid voor 21 gemeentes in Noord-Brabant is.

Reageer op dit artikel