nieuws

Zwarte Cross gaat door

Café

Het festijn Zwarte Cross in Lichtenvoorde, dat voor komend weekeinde op het programma staat, gaat gewoon door. Dat heeft de organisatie maandagavond bekendgemaakt.

Zwarte Cross gaat door

Door noodweer werden maandagmiddag circa twintig tenten van het festijn vernield. Er vielen vier gewonden, van wie er drie botbreuken hebben. De omvang van de materiële schade is nog onbekend. In de grootste tent die is vernield was plaats voor achtduizend mensen.

De organisatie liet weten alle weggewaaide of ingestorte tenten opnieuw op te bouwen. Alleen in plaats van de grootste tent komt een buitenpodium.

Het festivalterrein bood maandagmiddag een desolate aanblik van verwoeste tenten, omgewaaide hekken en ander materiaal dat willoos door de wind is verspreid. ‘Het was heftig’, zei organisator Ronnie Degen. ‘De lucht kleurde groen en wolken schoven over elkaar heen. De grote tent die nu is verwoest, was tegen windkracht 11 bestand.’

Dat er slechts vier gewonden vielen, noemt Degen ‘een klein wonder’.

De organisatie is druk bezig de schade in kaart te brengen en overlegt met onder meer leveranciers en verzekeraars. Een politiehelikopter bracht de schade vanuit de lucht in beeld. Rond het terrein probeerden nieuwsgierige omwonenden een glimp van het gebeuren op te vangen. De burgemeester van Lichtenvoorde heeft het terrein bezocht.

Volgens de politie is een windhoos verantwoordelijk geweest voor de schade. ‘We hebben bij het KNMI navraag gedaan en daar bleek dat er lokaal sprake is geweest van windstoten met windkracht 12’, zegt een politiewoordvoerder.

Het stunt- en motorcrossfestijn de Zwarte Cross trok vorig jaar 132.000 bezoekers.

Reageer op dit artikel