nieuws

Zwarte ‘gruwellijst’ voor Duitse restaurants

Café

Duitse restaurants die niet aan de hygiënevoorschriften voldoen, komen op de gruwellijst te staan. Bedrijven die niet deugen komen met naam en adres op internet te staan.

Zwarte ‘gruwellijst’ voor Duitse restaurants

In Berlijn is zo’n zwarte lijst al langer bekend. Het stadsdeel Pankow hanteert de lijst al langer en ziet het als een service aan de consument. Voor de restaurants is het een publieke schandpaal en een aanmoediging om aan de slag te gaan met de slechte beoordeling, zo meldt NOS-correspondent Gabriëlla Hendriks op haar NOS-blog.

Horecabedrijven die onder goede hygiënische omstandigheden werken, krijgen een beloning: de bekende smiley, waar in Nederland ook al heel wat om te doen geweest is. Een smiley is te krijgen wanneer het restaurant meer dan negentig procent van alle behaalbare punten scoort.

Kritiek op de gruwellijst is er ook. ‘Het is moeilijk om ervan af te komen’, zegt een restauranthouder tegen de correspondente. ‘Na een maand kregen we een nieuwe keukenchef en hebben we de problemen verholpen.’

Het effect van de lijst valt echter wel mee, zeggen alle geïnterviewde ondernemers. ‘Wat zou het, op wat buurtbewoners na blijven de gasten komen. Het grootste deel bestaat namelijk uit toeristen en die kennen de lijst niet.’

Deelname aan het smileyproject van Pankow is vrijwillig, maar de smiley is dan ook niet zo vaak te zien in restaurants en cafés. Vanaf 1 juli 2011 worden de smileys in heel Berlijn ingevoerd.

Reageer op dit artikel