nieuws

Café wanhopig na vijf inbraken in tien dagen

Café

Stefaan De Becker, caféondernemer in Antwerpen, heeft zichzelf bewapend met een koevoet. In tien dagen tijd deden inbrekers vijf pogingen zijn zaak binnen te komen. ‘Ik ben ten einde raad.

Café wanhopig na vijf inbraken in tien dagen

De verzekering dreigt al het contract op te zeggen, zo zegt de eigenaar van café De Gloria vlakbij de Antwerpse Grote Markt in de krant Het Nieuwsblad. ‘Ik doe ook maar geen aangifte meer…’ De politie heeft toegezegd het buurttoezicht te verscherpen. Volgens de caféondernemer zou het repareren van de straatverlichting beter helpen. ‘Ik vraag er al weken om. Dieven kunnen nu ongestoord hun gang gaan.’

De nachtrust van Stefaan De Becker, die boven het café in de Hofstraat woont, werd het afgelopen jaar al veertien keer verstoord door inbrekers.

Na de laatste vijf inbraakpogingen in tien dagen is De Becker ten einde raad. ‘Ooit zullen de inbrekers tot in mijn slaapkamer geraken. En dan sta ik niet in voor de gevolgen.’

Om zichzelf te verdedigen tegen indringers, schafte De Becker zich een koevoet en een bijl aan. ‘Uiteraard hoop ik die nooit te gebruiken’, zegt hij. ‘Maar het is hoog tijd voor actie. Als dit zo doorgaat, kan ik nooit meer met een gerust hart naar bed.’

Politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens begrijpt de frustraties van de ondernemer, maar raadt hem af zelf actie te ondernemen. ‘Als de uitbater een inbreker aanpakt, is hij misschien even de held. Maar daarna moet hij wel de gevolgen dragen van zijn actie.’

De ondernemer is wel van plan zijn zaak beter te beveiligen. ‘Maar ik moet rekening houden met het feit dat mijn pand erkend is als historisch erfgoed. Ik mag niet zomaar alles veranderen. Bovendien is het niet de bedoeling een ijzeren kooi rond mijn zaak te plaatsen.’

Reageer op dit artikel