nieuws

Camera met gezichtsherkenning tegen overvallen

Café

Demissionair minister Opstelten van Veiligheid en Justitie overweegt camera’s met gezichtsherkenning in te zetten tegen het stijgend aantal overvallen in de horeca. In Rotterdam draait op dit moment met succes zo’n proef.

Camera met gezichtsherkenning tegen overvallen

De pilot in Rotterdam heeft de naam Fotoswitch en wordt uitgevoerd door het Hilversumse bedrijf Teleconnect, zo schrijft BNR.nl. Er zijn camera’s met gezichtsherkenning geplaatst bij een juwelier en een tankstation. Voor het project wordt samengewerkt met de politie en het Openbaar Ministerie.

Bij herkenning volgt negatief signaal

Directeur Marcel van Kersbergen van het bedrijf vertelt aan BNR dat het gezicht van iedere bezoeker wordt gescand voordat die de winkel binnenkomt. Herkent de software een gezicht uit de database, dan volgt een negatief signaal om de deur te openen, aldus de directeur.

Wordt toch een overval gepleegd, dan is altijd een foto beschikbaar van de dader. Die kan worden gebruikt voor opsporing en worden toegevoegd aan de database, quote BNR de directeur. ‘Als de dader het dan nog eens probeert, wordt hij herkend.’

Van Kersbergen stelt dat het systeem niet alleen geschikt is voor het ‘gesloten deur’-principe, maar ook prima is in te zetten bij supermarkten en de horeca. Demisionair minister Opstelten heeft dat in overweging.

Horeca tegen trend in

Hoewel landelijk het aantal overvallen afneemt, werd maandag 21 mei bekend dat in de horeca en bij supermarkten sprake is van een stijging. Opstelten vertelde dat in de eerste vier maanden van dit jaar sprake is van een afname van 24 procent ten opzichte van 2009.

Volgens de Raad van Korpschefs is dat het gevolg van een intensief project, dat twee jaar geleden bij alle korpsen is gestart, zo meldt BNR. Er wordt meer gesurveilleerd in winkelgebieden, er worden helikopters ingezet en er zijn speciale rechercheteams geformeerd.

Reageer op dit artikel