nieuws

CAN verliest rechtszaak rookverbod

Café

Clean Air Nederland (CAN) heeft de aangespannen rechtszaak tegen de staat verloren. De rechtbank in Den Haag deed woensdag 16 mei uitspraak en gaf de staat gelijk. Dat betekent dat roken in kleine cafés voorlopig blijft toegestaan. CAN laat weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

CAN verliest rechtszaak rookverbod

Met de bodemprocedure tegen de staat wilde Clean Air Nederland realiseren dat de uitzondering in het rookverbod voor kleine kroegen zou worden teruggedraaid. De rechter gaf de staat gelijk, zo liet een woordvoerdster van het ministerie van Volksgezondheid woensdag weten tegenover het ANP.

Volgens haar blijkt uit de uitspraak dat het beleid in lijn is met een verdrag van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO. ‘Er is ruimte om op nationaal vlak afwegingen te maken. Dat mag van de rechter.’

CAN in hoger beroep

CAN ziet ook positieve punten in de uitspraak en laat het ANP weten in hoger beroep te gaan. Een worodvoerder: ‘We kunnen de staat niet dwingen om een rookverbod voor kleine cafés in te voeren. De rechter zegt echter wel dat de staat zich moet houden aan het verdrag en dus de werkgevers, werknemers en bezoekers moet beschermen tegen tabaksrook. Vandaar dat wij genoeg gronden zien om in beroep te gaan.’

De antirookorganisatie is van mening dat de staat die bescherming op een of andere manier zal moeten invoeren en volgens CAN is er geen andere optie dan een algeheel rookverbod. Ze kan deze uitspraak niet zomaar naast zich neerleggen, er moet dus iets gebeuren.’

Reageer op dit artikel