nieuws

Koniginnedag: ‘gemoedelijke sfeer’ en ongekoeld voedsel

Café

Ruim 700.000 mensen hebben Koninginnedag gevierd in Amsterdam. Dat zijn er zo’n 100.000 minder dan vorig jaar. In Rhenen en Veenendaal stonden ongeveer 65.000 mensen langs de route die de koninklijke familie aflegde. Controleurs van de nVWA betrapten 96 mensen die onvoldoende gekoeld voedsel aanboden.

Koniginnedag: ‘gemoedelijke sfeer’ en ongekoeld voedsel

Het mooie weer maakte van Koninginnedag 2012 een extra succes. Maandag 30 april was niet alleen de warmste dag van de maand, maar ook de eerste officiële warme dag van het jaar. Daarvoor moest het in De Bilt minimaal 20 graden worden en dat gebeurde rond 12.30 uur.

Sfeer in Amsterdam ‘gemoedelijk’

Over de hele dag vierden naar schatting ruim 700.000 mensen Koninginnedag in Amsterdam. Dat waren er 100.000 minder dan in 2011. Burgemeester Van der Laan verbood grote feesten in het centrum – er was dit jaar geen feest van Radio 538 – en verspreidde de evenementen door de stad.

De dancefeesten bij het Olympisch Stadion, Java-eiland en het Oosterpark waren uitverkocht Ook de kindervrijmarkt in het Vondelpark was snel vol. De gemeente noemde de sfeer ‘gemoedelijk’ en vond het opvallend dat meer mensen uit de stad zelf en veel gezinnen Koninginnedag in Amsterdam vierden.

Aan het eind van de middag lag het aantal incidenten fors lager dan op hetzelfde tijdstip in 2011: 175 tegenover 697. De piek van de instroom lag tussen 12.00 en 14.00 uur. De uitstroom kwam rond 17.00 uur op gang.

Ook de dance-evenementen in andere grote steden trokken veel bezoekers. In Leiden trad dj Armin van Buuren op en stond de Garenmarkt al vroeg vol. In Rotterdam mocht niemand het Stadhuisplein meer op, in Groningen gold hetzelfde voor de Grote Markt en de Alkmaarse binnenstad zat eveneens aan de tax. In Utrecht liepen 100.000 mensen in het centrum op de vrijmarkt.

Inspecties nVWA

De Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) hield maandag 181 inspecties, in onder andere Amsterdam, Arnhem, Apeldoorn, Rotterdam, Eindhoven en Haarlem. 96 keer werden mensen – professionele en niet-professionele handelaren – betrapt van wie het voedsel dat ze aanboden, niet goed gekoeld was.

In Rotterdam werd een partij rauwe kip en lamsvlees aangetroffen, die voor bereiding al 30 graden was, en werd filet americain onderschept met een temperatuur van 20 graden. In Amsterdam werd 5000 kilo kip en nasi aangetroffen met een temperatuur van 19 graden.

In 23 van deze gevallen werd overgegaan tot het geven van een boete, bij elf mensen werd het voedsel onklaar gemaakt en 62 verkopers kregen een waarschuwing. De nVWA controleerde in de Koninginnenacht ook op de verkoop van alcohol aan jongeren. In negen van de veertig gecontroleerde gevallen was sprake van een overtreding.

Reageer op dit artikel