nieuws

Onderzoek: drie koffie per dag verlaagt sterfterisico

Café

Volwassenen tussen 50 en 71 jaar die dagelijks minstens drie koppen koffie drinken, hebben 10 procent minder risico op sterfte dan mensen die geen koffie drinken. Dat is de conclusie van een onderzoek door het Amerikaanse National Cancer Insititute onder 400.000 mensen uit deze leeftijdsgroep.

Onderzoek: drie koffie per dag verlaagt sterfterisico

In het onderzoek is rekening gehouden met andere factoren van sterfte, zoals roken en/of overmatig alcoholgebruik. Na uitsluiting van deze factoren was de conclusie dat proefpersonen die minstens drie kopjes koffie (zowel decafé als gewone koffie) per dag dronken, een betere levensverwachting hadden, zo schrijft AD.nl.

Ze hadden minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten, aandoeningen aan de luchtwegen, beroertes, verwondingen, ongelukken, diabetes of infecties, aldus het artikel. Daarnaast stelden de wetenschappers dat mannelijke proefpersonen met een hoog koffieverbruik een iets hoger risico liepen op kanker. Die link werd bij vrouwen niet gevonden.

Wetenschappelijk kan echter niet worden gezegd dat koffie het leven daadwerkelijk verlengd. De link tussen koffieverbruik en het risico op sterfte is volgens de onderzoeksleider helemaal nog niet duidelijk, quote AD.nl de onderzoeksleider.

Voor het onderzoek werden 400.000 mensen tussen 50 en 71 jaar onderworpen aan een enquête. Die vond plaats tussen 1995 en 1996, en aansluitend werden de deelnemers nog tot en met 31 december 2008 gevolgd.

Reageer op dit artikel