nieuws

PvdA positief over plan bierverbod supers

Café

De PvdA voelt wel iets voor het voorstel van gezondheidsdienst GGD voor het aanpakken van alcoholverkoop bij supermarkten. De SGP wil dat de minister van Volksgezondheid een onderzoek instelt naar de bierstunt van C1000 en soortgelijke acties.

PvdA positief over plan bierverbod supers

Dat meldt Elsevier.nl. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester zegt in Metro dat supermarkten hebben gefaald wat betreft het naleven van de regels voor alcoholverkoop. ‘Wie niet horen wil, moet maar voelen’, zegt de PvdA-woordvoerder voor consumentenzaken. Ze doelt vooral op het verkopen van alcohol aan minderjarigen.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij heeft de demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gevraagd de bierstunts van onder andere supermarktketen C1000 te onderzoeken.

Geen relatie tussen acties en misbruik

De GGD wil alcohol uit supermarkten verbannen. Ook wil het dat de minimumleeftijd om alcohol te mogen kopen, wordt verhoogd van zestien naar achttien jaar. Daarnaast pleit de gezondheidsdienst voor een landelijke minimumprijs voor bier.

Stuntprijzen zouden alcoholmisbruik stimuleren. De branchevereniging voor supermarkten CBL ziet geen relatie tussen prijsacties en alcoholmisbruik. Volgens een woordvoerder van de belangenvereniging voor supermarkten daalt de alcoholconsumptie de laatste tijd.

Ook het verhogen van de minimumleeftijd voor bier ziet het CBL niet zitten: ‘Er is al weinig maatschappelijk draagvlak voor het verbod op verkoop aan jongeren onder de zestien. Laat staan als die grens wordt verhoogd naar achttien jaar.’

Reageer op dit artikel