nieuws

Vakbonden en KHN moeten bewegen voor nieuwe cao

Café

Als werkgevers en werknemers beiden bewegen, is de kans reëel dat er binnen enkele maanden een horeca-cao is. Dat zegt Hugo Peters, die als intermediair heeft gefungeerd bij de cao-gesprekken in de afgelopen maanden.

Vakbonden en KHN moeten bewegen voor nieuwe cao

Hugo Peters wil niet inhoudelijk ingaan op de gevoerde gesprekken, maar laat weten dat het proces goed is verlopen. ‘Er is constructief gewerkt op weg naar afspraken. Zonder ruzie of gedoe waren we heel ver. Het is dan ook jammer dat de partijen formeel uit elkaar zijn, al weet ik dat er wel wordt gepraat’, aldus Peters.

Een sector-cao is altijd lastiger dan een bedrijfs-cao, zo stelt Peters. ‘Zeker in deze lastige tijd. Maar als beide partijen bewegen, is er een goede kans dat er binnen een half jaar een cao is’.

Verrast dat gesprekken ineens voorbij waren

Peters praat maandag met de vakbond. ‘Ik heb ze een mail gestuurd met de vraag hoe ze erin staan en hoop van ze te horen wat de situatie is. Er zal toch een keer een cao moeten komen en daarvoor moeten de partijen weer aan tafel. Zeker omdat ik het gevoel had dat er nog ruimte was. Ik was daarom best verrast dat de gesprekken ineens voorbij waren’.

FNV liet onlangs weten na te denken over het maken van individuele afspraken met grote horecabedrijven om personeel zo betere arbeidsvoorwaarden te bieden. Peters is niet op de hoogte van dit voornemen. ‘Als het FNV lukt om tot afspraken te komen, dan ontstaat er een interessante discussie’, aldus Peters.

Half april lieten vakbonden en werkgevers weten dat de onderhandelingen voor een nieuwe horeca-cao waren vastgelopen en tot een nader te bepalen tijdstip zijn stopgezet. De vorige cao liep 1 april 2012 af.

Reageer op dit artikel