nieuws

VVD en CDA oneens over leeftijdsgrens alcohol

Café

Het CDA wil de verkoop van bier en wijn aan jongeren onder de 18 jaar verbieden. Regeringspartner VVD wil best praten over de leeftijdsgrens, maar wijst erop dat juist met steun van het CDA is afgesproken om nieuwe, strengere wetgeving een kans te geven en na drie jaar te kijken of meer maatregelen nodig zijn.

VVD en CDA oneens over leeftijdsgrens alcohol

CDA-fractievoorzitter Haersma Buma zegt geschrokken te zijn van het gegeven dat dagelijks twee minderjarigen in coma raken door de drank. Hij zei vooral het maatschappelijk probleem op te willen lossen van overmatig alcoholgebruik onder jongeren. Volgens hem vragen ouders, artsen en gemeenten om verhoging van de leeftijdsgrens. Het punt is (ook) onderdeel van het verkiezingsprogramma van de politieke partij.

De VVD wijst erop dat het CDA in de Eerste Kamer een jaar geleden nog akkoord ging met de nieuwe wetgeving en toen geen punt maakte van de leeftijdsgrens. Die grens ligt voor bier en wijn nu op 16 jaar, en vanaf hun achttiende mogen jongeren sterke drank kopen.

De ChristenUnie, de PvdA en de SGP zijn eveneens voorstander van verhoging van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar.

Reageer op dit artikel