nieuws

Heineken steunt alcoholgrens naar 18 jaar

Café

Heineken is voorstander van verhoging van de leeftijdsgrens voor het nuttigen van alcoholische dranken naar 18 jaar. Op dit moment mogen jongeren wijn en bier kopen en drinken als ze 16 jaar zijn.

Heineken steunt alcoholgrens naar 18 jaar

Philip de Ridder, directeur Heineken Nederland, zei donderdag tegen BNR dat hij ‘absoluut niet tegen een leeftijdsgrens van 18 jaar is’. ‘Heineken draagt daar graag zijn steentje aan bij, maar het moet niet een soort tweede rookverbod worden. Daar ontstond een algemene aversie tegen en dit verbod werk nu niet. Ik heb altijd gezegd dat eerst de ‘geen 16? geen druppel’-wet daadwerkelijk moet worden nageleefd. Als dat drie à vier jaar goed gaat, wordt het wat ons betreft ook ‘geen achttien? geen druppel’.’

Verantwoordelijkheid van ons allen

De Ridder vindt dat niet alleen ouders moeten toezien op het drinkgedrag van hun kinderen. Volgens hem is het ‘de verantwoordelijkheid van ons allen om alcoholmisbruik onder jongeren op te lossen. Dus ook van de alcoholproducenten. We brengen onze kinderen hersenschade toe als we ze niet leren om normaal met drank om te gaan.’

De Ridder meent dat winkels en de horeca steeds beter hun verantwoordelijkheid nemen. ‘Die ‘geen 16? geen druppel’-campagne werkt. De laatste cijfers van het WHO geven dat ook aan. Maar het kan altijd beter.’

Btw omhoog

Directeur GGD Nederland Laurent de Vries laat BNR weten blij te zijn met het standpunt van Heineken, maar hij vindt dat er best wat meer vaart achter kan worden gezet. ‘Met heel weinig financiële middelen hebben we van dat zesje zo een achtje gemaakt.’

Wat betreft een btw-verhoging op alcohol staan De Ridder en De Vries echter lijnrecht tegenover elkaar. De Ridder noemt het een ronduit slechte maatregel, omdat het volgens hem niet bijdraagt aan minder alcoholconsumptie.

Een btw-verhoging is volgens De Vries juist ‘absoluut noodzakelijk’. Hij zegt dat meerdere studies in het buitenland hebben aangetoond dat het zeker wel een gunstig effect heeft op zware verslaafden en jongeren.

Reageer op dit artikel