nieuws

Topcafé verdrievoudigt omzet met gratis soep

Café

Biercafé De Bonte Koe in Purmerend heeft de omzet op zaterdagen in het winterseizoen verdrievoudigd door het serveren van gratis soep. ‘Sinds we de soep serveren, komen gasten eerder en blijven ze langer binnen’, vertelde eigenaar Linda Arents maandag 4 juni tijdens de eerste Café Kennisdag in Houten.

Topcafé verdrievoudigt omzet met gratis soep

Linda Arents sprak tijdens de eerste Café Kennisdag in Houten over het succes van het café dat ze runt met haar man Huub. De Bonte Koe in Purmerend steeg in de Misset Horeca Café Top 100 van 2012 van plaats 12 naar plek 3. Ze probeerde op het podium, samen met haar collega’s van Sjinkerij de Bóbbel in Maastricht (nummer 1) en Samson in Nijmegen (nummer 7), antwoord te geven op de vraag wat van het bedrijf een topcafé maakt.

Meer doen dan de gast verwacht, was een van de antwoorden. Bij De Bonte Koe doen ze dat door af en toe iets weg te geven. ‘Rondgaan met een schaal met loempia’s bijvoorbeeld’, vertelde Linda Arents. ‘Er zijn mensen die vragen hoe wij dat calculeren en doorberekenen. Schei toch uit, een doosje loempia’s kost misschien drie euro, maar levert zoveel op. We doen dat echter wel op onregelmatige basis, want het mag niet zo zijn dat gasten het gaan verwachten en dat het ze tegenvalt als je het niet doet.’

In de wintermaanden is er op zaterdagmiddag gratis soep voor gasten. Een idee dat spontaan ontstond – Linda Arents had thuis soep over – maar inmiddels een vast ritueel is. Arents: ‘Rond een uur of drie zet ik een pan in het café met daarin zo’n 10 liter soep. Gasten moeten zelf opscheppen en daardoor ontstaat een heel gezellige huiskamersfeer.’

Het leidde tot een verdrievoudiging van de omzet op zaterdagmiddag. ‘Op zaterdag werd het vroeger pas druk nadat de winkels waren gesloten. En gasten gingen op tijd weer weg, omdat ze honger kregen. Wij zijn een biercafé en serveren geen maaltijden. Sinds de soep in het café staat, komen gasten eerder en hebben ze minder haast om te vertrekken.’

Wat van De Bonte Koe verder een topcafé maakt? Linda Arents: ‘Huub en ik vinden het werk allebei heel erg leuk. Natuurlijk gaat het thuis allemaal wel eens niet naar wens, maar als ik dan weer in het bedrijf sta, dan komt de goede zin vanzelf. Ons vak is zo mooi.’

De Bonte Koe steeg in de Misset Horeca Café Top 100 van 2012 maar liefst negen plaatsen naar plek 3. De jury noemt de sfeer in het biercafé ‘eigen en omarmend, en met een sfeer om u tegen te zeggen.’

Reageer op dit artikel