nieuws

Voetbalstrop voor Café Boerke Verschuren

Café

Café Boerke Verschuren in Breda heeft op last van de gemeente haar oranje tent in de tuin zaterdag vlak voor de wedstrijd van het Nederlands Elftal moeten verwijderen. ‘Het zou niet veilig zijn,’ zegt bedrijfsleider Johan de Vos. Gelegenheid om de brandweer te raadplegen was er echter niet meer. Een schadepost voor het Bredase café.

Voetbalstrop voor Café Boerke Verschuren

‘We hadden de tent in de tuin – op eigen terrein – opgezet voor onze vaste gasten. Zo’n 135 man kon er op een tribune naar het voetbal kijken.’ Nu de tent in allerijl is afgebroken, loopt Boerke Verschuren behoorlijk wat omzet mis. ‘We kunnen minder gasten herbergen en tijdens zo’n wedstrijd gaat het bier met bladen tegelijk. Dan kun je je wel voorstellen dat er minder omzet wordt gedraaid.’

Johan de Vos kreeg vrijdagmiddag om 17.05 een brief van de gemeente dat zaterdag om 14.00 uur de tenten achter en opzij van het pand weg moesten zijn. Dwangsom: 25.000 euro per dag! Dat gaat toch nergens over. Reden was de brandveiligheid en de vluchtroute. ‘Maar de brandweer was op dat tijdstip al niet meer te bereiken om te komen controleren. In de brief stond dat iedereen tot 16.00 te bereiken was…’

Boerke Verschuren koos eieren voor z’n geld en haalde de tent achter het café weg. ‘We voelden ons in het nauw gedreven. 25.000 euro is veel geld!’ Toch gaat het café niet geheel overstag: ‘De tent opzij van het pand laten we staan. Die zetten we al twintig jaar op met het zomerfestival en nog nooit heeft er iemand over geklaagd. Deze tent bestaat uit hout en riet en alles is dubbel geïmpregneerd. Er hang noodverlichting en er vindt geen horeca plaats. Gasten kunnen er wel voetbal kijken omdat we tv’s van binnenuit naar buiten toe draaien.’

Hoe nu verder? ‘De gemeente heeft de dwangsom gelukkig laten vervallen en we gaan nu gewoon overleggen. Hoe was de wedstrijd? ‘Ondanks het verlies heel gezellig. We hadden overal schermen en beamers en het was lekker druk.’

Reageer op dit artikel