nieuws

Heineken doet miljardenbod in Azië

Café

Heineken lanceert een bod ter waarde van 5,1 miljard Singapore dollar (zo’n 3,3 miljard euro) op het belang van Fraser & Neave in Asia Pacific Breweries.

Heineken doet miljardenbod in Azië

Asia Pacific Breweries (APB) is de producent van het populaire Aziatische biermerk Tiger. Het is de grootste brouwer in de sterk groeiende Zuidoost-Aziatische markt, die erg belangrijk is voor Heineken.

De brouwer, die het bod vrijdag 20 juli bekendmaakte, biedt 50 Singapore dollar per aandeel op de stukken APB. Verder heeft het 163 miljoen Singapore dollar over voor andere deelnemingen van Fraser & Neave (F&N).

Wanneer aan de voorwaarden van het bod is voldaan, brengt Heineken een verplicht bod uit op alle aandelen APB die nog in het bezit zijn van de onderneming. Ook dan wordt 50 Singapore dollar per aandeel geboden, voor maximaal 2,4 miljard Singapore dollar.

Partner in het Verre Oosten

Fraser & Neave is al jaren een partner van Heineken in het Verre Oosten. Het bezit een belang van 50 procent in Asia Pacific Investment Private Limited (APIPL), een samenwerkingsverband tussen de twee.

APIPL op zijn beurt is weer voor 64,8 procent eigenaar van Asia Pacific Breweries, terwijl F&N daar zelf ook nog een deelneming van 7,3 procent heeft. Heineken heeft nu een belang van 9,5 procent in APB, naast het belang in APIPL.

Thaise miljardair

Onlangs verkochten de Singaporese bank OCBC en zijn verzekeringstak hun gezamenlijke belang van 22 procent in F&N en een belang van 8,5 procent in brouwerij APB voor in totaal 3,8 miljard Singaporese dollar. De deelnames gingen naar bedrijven die zijn gelinkt aan de Thaise miljardair Charoen Sirivadhanabhakdi en zijn concert Thai Beverage.

Analisten zagen de overname door de Thaise miljardair als een aanval op de brouwerij en de grip van Heineken op APB. Het Japanse Kirin bezit 14,7 procent van F&N en zou volgens analisten ook een zet kunnen doen. Heineken gaf toen al aan alle mogelijke stappen te zullen ondernemen om zijn belang veilig te stellen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel