nieuws

KHN en KNMI om tafel over weerberichten

Café

Koninklijke Horeca Nederland gaat om tafel met het KNMI. De brancheorganisatie wil dat berichtgevingen over het weer ‘dichter op de lokale werkelijkheid zitten’. Het gaat volgens KHN, dat spreekt van een ‘ernstig probleem’, te vaak mis.

KHN en KNMI om tafel over weerberichten

‘Wij willen berichtgeving dichter op de lokale werkelijkheid’, citeert dagblad de Gelderlander Ruud Vismans, voorzitter van de sector vrije tijd van KHN, over het besluit van de brancheorganisatie om in gesprek te gaan met het KNMI.

Vismans spreekt van een ‘ernstig probleem’ en maakt zich zorgen over de effecten van de weersvoorspellingen die, op lokaal niveau, geregeld niet blijken uit te komen. Voor de brancheorganisatie reden om in gesprek te gaan met de meteorologen van het KNMI.

De voorzitter van de sector vrije tijd vertelt in de Gelderlander dat de kritiek zich vooral richt op de journaals. ‘Ze creëren een bepaalde stemming: het wordt mooi of het wordt slecht, terwijl er veel regionale verschillen zijn. Het KNMI moet dat ook meer benadrukken naar haar afnemers, de commerciële weerbureaus.’

‘KNMI informeert, maar geeft geen garanties’

In hetzelfde artikel komt ook Cees Molenaars, hoofd communicatie van het KNMI, aan het woord. Hij merkt op dat Nederlanders meer moeten beseffen dat het weer veranderlijk is. ‘Wij informeren slechts, we geven geen garanties.’

Volgens hem is het aan de mensen zelf om te beslissen wat zij met die informatie doen. Molenaars zegt dat het kansverwachtingen blijven en geen zekerheden. Wellicht verwachten kijkers dat laatste vanwege de verbeterde technologie, zo stelt hij, maar dat is dus niet zo.

PvdA Hoek van Holland wil schadeclaims

Vanochtend werd al bekend dat de Partij van de Arbeid in Hoek van Holland een eind wil maken aan verkeerde voorspellingen door weermannen en -vrouwen. De lokale fractie pleit voor schadeclaims, omdat ondernemers inkomsten mislopen.

Reageer op dit artikel