nieuws

Lastige gasten op zwarte lijst

Café

De regio Noord-Holland Noord werkt aan een zwarte lijst met namen van cafébezoekers die een kroegverbod opgelegd hebben gekregen. Met deze lijst moeten horecaondernemers overlastveroorzakers kunnen weren die van een ander café in dezelfde gemeente een ontzegging hebben gekregen.

Lastige gasten op zwarte lijst

Vrijdag zijn de protocollen en voorwaarden gepresenteerd die het voor gemeenten mogelijk maken een zwarte lijst op te stellen. Daarna is het aan de gemeenten in de regio Noord-Holland Noord om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Jaarlijks krijgen zo’n 100 mensen in Noord-Holland Noord een kroegverbod opgelegd. Daarmee is het probleem groot genoeg om het effectiever aan te pakken, aldus een woordvoerder. De regio behoort volgens hem met de ‘zwarte lijstregeling’ tot de landelijke voorlopers.

Cafébazen die een kroegverbod opleggen, moeten de gegevens en een foto van de overlastveroorzaker in de toekomst met hun collega’s kunnen delen. De politie stuurt die persoon dan een officiële kroegontzegging die voor alle cafés in die gemeente geldt.

‘Als iemand nu een kroegverbod krijgt opgelegd, kan hij morgen gewoon naar binnen in het café daarnaast’, licht de woordvoerder toe. ‘Dat schiet niet heel veel op, want dan zit die kroeg met de ellende. We willen het leuk en gezellig houden in cafés en denken met deze regeling geweld, overlast en vandalisme aanzienlijk te kunnen terugdringen.’

Bron: ANP

Reageer op dit artikel