nieuws

Moeilijke tijden voor horeca in stad Groningen

Café

Donkere wolken boven veel van de liefst 569 horecabedrijven in Groningen. Volgens Jan Bas van Aalderen, KHN-voorzitter van de stad, staat er veel te koop en hebben veel zaken het moeilijk. ‘De constante factor is eruit.

Moeilijke tijden voor horeca in stad Groningen

Het Dagblad van het Noorden meldde recent dat horecabedrijven in de binnenstad van Groningen in grote nood verkeren en dat percentages van 10 tot 30 procent minder verkoop geen uitzondering zijn.

KHN erkent het probleem bij monde van Jan Bas van Aalderen, KHN-voorzitter van de stad Groningen en eigenaar van Dinercafé Soestdijk. ‘Er staat veel te koop en veel zaken hebben het moeilijk. Mijn persoonlijk inschatting is dat de 569 horecabedrijven die we nu hebben, toch wel het maximum is.’

Constante factor verdwenen

Dicht zijn of dicht gaan onder andere De Apedans, Doppler, Pakarena en Pleidooi, en in de verkoop zijn onder meer de Brasserie en Groen. Van Aalderen: ‘Wat de redenen zijn? Onder andere de slechte zomer, vorige week was het feitelijk pas voor het eerst mooi weer.’

En het verdwijnen van de constante factor, aldus de KHN-voorzitter. ‘Zeker in het begin van de week, maar ook dan moeten de veelal toch wel hoge huren ook worden betaald. Op piekmomenten is er misschien te weinig horecaaanbod, maar dat is enkel het weekeinde.’

Investeringen niet terugverdiend

Van Aalderen noemt de vele studenten in de stad de enige nog enigszins stabiele factor. ‘Die geven echter minder uit, constateer ik ik mijn eigen bedrijf. Grote kans dus dat dit elders in de stad ook het geval is.’

Het betekent volgens Van Aalderen dat veel collega-ondernemers de vele investeringen die ze hebben gedaan, niet (meer) terugverdienen. ‘Sjoerd Kooistra had in Groningen een grote vinger in de pap. Naar zijn overlijden is alles absoluut goed geregeld en draaien veel van die zaken weer, maar dat is natuurlijk niet vanzelf gegaan.’

Reageer op dit artikel