nieuws

Onderzoek: stijging terrasprijzen relatief beperkt

Café

De terrasprijzen zijn dit jaar met 1,9 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek. Amsterdam is voor het negende jaar op rij de duurste terrasstad, alhoewel de prijs hier ten opzichte van vorig jaar wel licht is afgenomen.

Onderzoek: stijging terrasprijzen relatief beperkt

Een rondje (2 fluitjes, 2 fris, 2 rosé, en 2 koffie) kost in Amsterdam 21 euro. Nijmegen is wederom de goedkoopste terrasstad, waar men voor hetzelfde rondje 18,60 euro betaalt. De resultaten komen uit het jaarlijkse terrasonderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Warmond, dat de terrassen van de 21 grootste steden van Nederland bezocht en overal de prijs van hetzelfde rondje inventariseerde.
‘Hoewel de prijs ieder jaar stijgt, zien we dit jaar dat de stijging van terrasprijzen lager is dan de gemiddelde inflatie over diezelfde periode (inflatie is 2 procent). De stijging van terrasprijzen is dit jaar dus lager dan de gemiddelde stijging van het prijspijl in Nederland. Over de afgelopen vijf jaar zijn de terrasprijzen in de steden gemiddeld met 12,5 procent toegenomen’, aldus de onderzoekers.

Prijsdaling

In Amsterdam zijn de terrasprijzen licht afgenomen, hetgeen ook gebeurd is in de steden Rotterdam en Zwolle. Volgens de onderzoekers is dit een unieke gebeurtenis, aangezien de prijzen in het verleden jaarlijks altijd zijn toegenomen.
De grootste daling vond plaats in Rotterdam, waar een rondje drank dit jaar 2,2 procent goedkoper is geworden dan vorig jaar. De grootste prijsstijging vond plaats in Enschede, waar de prijs van een rondje drank met 4,8 procent is toegenomen ten opzichte van vorig jaar.
Nijmegen is voor een rondje drank het goedkoopst; hier is men gemiddeld 2,40 euro minder kwijt dan in Amsterdam. Met name voor een rondje rosé kan men het beste deze stad bezoeken, waar deze met 2,95 euro per glaasje het goedkoopst is.
Een fluitje bier is met 2,10 euro het goedkoopst in Apeldoorn. De BOB is het voordeligst uit in Dordrecht, waar een glaasje fris of een kopje koffie met respectievelijk 2,06 en 1,96 euro het goedkoopst is.

Terraskoopkracht

Voor het onderzoek wordt jaarlijks de terraskoopkracht bepaald door het gemiddeld besteedbaar inkomen van de inwoners af te zetten tegen de terrasprijzen. Hieruit blijkt dat Almere de hoogste terraskoopkracht heeft, waar de inwoners gemiddeld 21,9 rondjes per week kunnen bestellen. In Enschede is de koopkracht het laagst, waar men wekelijks slechts 17,1 rondjes kan geven. De gemiddelde terraskoopkracht over 21 Nederlandse steden is 19,6 rondjes per week.

Trend

Rosé, witbier en ice-tea zijn de traditionele hardlopers van het terras, maar ook prosecco en speciaal bieren hebben zich inmiddels gevestigd als echte terrasdranken. Dit jaar zien de onderzoekers de opkomst van de Spriz, Aperol of Limoncello met prosecco en spuitwater. Toch is er, net als voor het vorig jaar al opkomende en eveneens Italiaanse drankje Scroppino, wel goed weer nodig om helemaal door te kunnen breken.

Reageer op dit artikel