nieuws

Tweede Kamer voor verhoging alcoholleeftijd

Café

De verhoging van de leeftijd voor het gebruik en bezit van alcohol van 16 naar 18 is aanstaande. ChristenUnie, PvdA, SGP en Partij voor de Dieren dienen vandaag een wetsvoorstel in, dat volgens NU.nl kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.

Tweede Kamer voor verhoging alcoholleeftijd

Het voorstel om de leeftijdsgrens te verhogen naar 18 jaar, is een initiatief van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, aldus NU.nl. Het wordt vandaag, maandag 9 juli, formeel ingediend door de ChristenUnie, PvdA, SGP en Partij voor de Dieren. Volgens de nieuwssite kan het voorstel rekenen op een meerderheid vanwege de steun van SP en GroenLinks.

Eerdere plannen mislukt

Vorig jaar lukte het de partijen niet om tot een meerderheid te komen voor de verhoging van de leeftijd voor het gebruik en bezit van alcohol. De PvdA wilde eerst de handhaving op orde brengen, het CDA wilde gemeenten zelf laten beslissen. Er werden destijds wel handhavingsmaatregelen genomen.

Het CDA-congres stemde eind juni in met een algehele leeftijdsverhoging naar 18 jaar, ook GroenLinks is deze mening toegedaan. De VVD en PVV willen over drie jaar evalueren hoe het is gesteld met de handhaving en pas daarna nadenken over een verhoging van de leeftijdsgrens.

Minister Schippers van Volksgezondheid gaf eerder al aan geen principiële bezwaren te hebben tegen verhoging van de alcoholleeftijd. Haar voorkeur gaat echter uit naar het inzetten op handhaving.

Visie KHN-directeur

KHN-directeur Lodewijk van der Grinten reageerde vorige maand op de verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaaar naar aanleiding van een voorstel van het CDA. Die partij zag het vooral als een probaat middel om het comazuipen tegen te gaan.

Van der Grinten gaf toen aan dat er veel betere maatregelen zijn om dat probleem tegen te gaan. ‘Alcohol uit de supermarktschappen halen, niet stunten met alcohol, strenger handhaven en ouders wijzen op hun verantwoordelijkheden.

Reageer op dit artikel