Belg verslaat Nederlander bij wereldrecord 'tappen

Belg verslaat Nederlander bij wereldrecord 'tappen

In het Belgische Lier heeft café-eigenaar Bart van Opstal het wereldrecord tappen verbroken. Hij bediende minstens 93 uur achtereenvolgens zijn klanten en dat is een uur langer dan de Nederlandse barman die de vorige recordhouder was.

Het record stond op naam van barman Huisjes van café The Alley in Gramsbergen. Hij stond rond de jaarwisseling 92 uur achter de tap. Daarmee zamelde de barman 14.000 euro in voor het goede doel, de spierziekte ALS.

De Belg Bart van Opstal vestigde zijn record – dat nog moet worden goedgekeurd – in het Themacafé van voetbalclub SK Lierse, waarvan hij sinds 2005 de eigenaar is. Van Opstal begon donderdagochtend om 4.00 uur.

'Vrijdag kreeg ik na 35 uur onafgebroken bezig te zijn geweest een serieuze inzinking. Ik dacht dat ik het niet ging volhouden, maar ik beet toch door en daarna ging het beter. Ik moest wel de pijn in mijn voeten, knieën, rug en handen verbijten, maar ik wilde absoluut doorgaan.'

Toen Van Opstal aan zijn laatste uren begon, ging er in het café alvast een feestje van start met een dj-set. Om 01.00 uur zondagnacht stapte hij van achter zijn tap vandaan en was het record binnen. 'Waarschijnlijk is het zelfs meer dan 93 uur geworden. Ik mocht vijf minuten per uur een pauze nemen, maar ik heb dat niet altijd gedaan. Als ik al die opgespaarde pauzes optel, kom ik misschien wel op 97 uur uit.'

Van zijn prestatie wordt nu een dossier opgesteld en dat wordt opgestuurd naar de organisatie van het Guinness World Record Book. Over acht weken weet de Belgische café-eigenaar of zijn recordpoging erkend wordt.