nieuws

Aantal popconcerten in Nederland blijft dalen

Café

Het aantal popconcerten en clubavonden is vorig jaar in Nederland verder afgenomen. De podia houden zich desondanks in crisistijd financieel goed staande door bijvoorbeeld zo veel mogelijk risico’s te mijden in de programmering en te besparen op personeelskosten.

Aantal popconcerten in Nederland blijft dalen

In 2011 waren er gemiddeld 93 popconcerten en 51 clubavonden per poppodium. In 2009 lagen die aantallen respectievelijk nog op 110 en 62. Dat blijkt uit de publicatie ‘Poppodia in cijfers 2011’.

Gemiddeld wel meer bezoekers

Het gemiddeld aantal bezoekers per concert nam in 2011 wél licht toe ten opzichte van 2009 en 2010. Dit is volgens de onderzoekers een teken dat er door de podia ‘veiliger’ wordt geprogrammeerd, dat er dus gevestigde namen worden vastgelegd. Dat vinden ze verstandig, maar het gaat wel ten koste van talentontwikkeling.

Tickets 3,5 procent duurder

De totale publieksinkomsten daalden in 2011. Dat kwam niet alleen door de afname van het totale bezoek, maar ook doordat publiek minder geld uitgeeft. De ticketprijzen stegen met 3,5 procent. In de tweede helft van 2011 was een gemiddeld concertkaartje 16 procent duurder dan in 2010.

Zowel grote als kleine poppodia hadden minder mensen in loondienst en zetten vaker vrijwilligers in.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel