nieuws

Discriminatie in Amsterdamse horeca harder aangepakt

Café

De gemeente Amsterdam wil met strengere regels een eind maken aan discriminatie in de plaatselijke horeca. Na drie geconstateerde overtredingen worden zaken definitief gesloten en overtredingen gaan pas na drie jaar verjaren, nu is die termijn nog één jaar.

Discriminatie in Amsterdamse horeca harder aangepakt

Door het inzetten van mystery guests en strengere regels gaat de gemeente proberen een eind te maken aan discriminatie in de Amsterdamse horeca, zo schrijft Het Parool op de website. Ondernemers die zich schuldig maken aan discriminatie, worden sneller en harder aangepakt.

Huisregels en toegangsbeleid bij de entree

Het deurbeleid van cafés moet transparanter, waardoor het voor ondernemers lastiger wordt om te discrimineren, aldus het artikel. Alle nachtzaken met een deurbeleid moeten de huisregels en het toegangsbeleid bij de entree ophangen. Daardoor is controle mogelijk.

Strengere regels zijn ‘absoluut noodzakelijk’, zo citeert Het Parool burgemeester Van der Laan. Hij refereert aan een onderzoek uit 2010, waaruit met behulp van mystery guests duidelijk werd dat discriminatie aan de deur nog altijd een groot probleem is.

Volgens Het Parool ontving het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam in 2011 151 klachten over discriminatie in de horeca, waarvan er 56 betrekking hadden op deurbeleid.

De gemeente gaat de nieuwe regels gefaseerd invoeren: per 1 januari 2013 gelden ze voor alle nachtzaken en met ingang van 1 juli voor de avondzaken.

Reageer op dit artikel