Overname APB door Heineken goedgekeurd

Overname APB door Heineken goedgekeurd

De overname van drankenconcern Asia Pacific Breweries (APB) door Heineken is goedgekeurd door de aandeelhouders van Fraser & Neave (F&N).

Heineken had zich door verscheidene strategische overeenkomsten de afgelopen weken al bijna verzekerd van een positieve uitkomst. Fraser & Neave is voor 40 procent aandeelhouder in APB en verkoopt dat belang in zijn geheel aan Heineken.

Heineken had al ruim 46 procent in handen van APB en kocht deze week de 8,6 procent van Kindest Place.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering werd tegen het plan van F&N gestemd om aandelen in te kopen. Dat wilde het concern doen als de overname van APB werd goedgekeurd en zou doorgang kunnen vinden als 75 procent van de aandeelhouders goedkeuring verleende. In totaal stemde ruim 54 procent voor.

Eerder deze week lieten ThaiBev en TCC Assets, die samen de grootste aandeelhouder zijn van F&N met een belang van 30,7 procent, echter al weten tegen het plan te zullen stemmen.

APB, brouwer van het in Azië populaire Tiger Beer, heeft brouwerijen in veertien landen waaronder China. Het rapporteerde in augustus een omzetstijging van bijna 10 procent over het derde kwartaal.

Heineken wil met de overname een stevige voet aan de grond krijgen in de regio. Uit data van onderzoeksbureau Euromonitor bleek dat de bierconsumptie in 9 van de 10 landen in Zuidoost-Azië in 2011 meer dan 6 procent hoger uitkwam dan in 2010. Landen als Vietnam, Thailand en de Filipijnen gingen daarin voorop.

Bron: ANP