nieuws

Brabantse ‘staptrein’ stopt om 2.00 uur

Café

Brabant wil niet meer meebetalen aan het vervoer van ‘uitgelaten en dronken lieden’ met nachttreinen. Gedeputeerde Staten stellen daarom voor om de nachttreinen vanaf december 2 uur korter te laten rijden: tot 2.00 uur.

Brabantse ‘staptrein’ stopt om 2.00 uur

De nachttreinen die nu twee nachten per week rijden tussen de grote Brabantse steden zijn tot 2.00 uur vrijwel kostendekkend. Ná 2.00 uur zijn de treinen meer gevuld met uitgelaten reizigers en moeten extra kosten worden gemaakt voor ander materieel en beheersing van de veiligheid. De NS zegt dat de sfeer het reizen ná 2.00 uur behoorlijk onprettig maakt.

Handhaving van het huidige nachtnet (tot 4.00 uur) kost 450.000 euro per jaar. De provincie vraagt zich af of maatschappelijk kapitaal moet worden gebruikt om het vervoer van dronken lieden te vervoeren.

Het huidige voorstel gaat uit van het huidige nachtnet, maar dan tot 2.00 uur. De kosten komen dan uit op 32.000 euro per jaar om het verlies op de lijn Den Bosch-Tilburg te dekken.

Sinds 2007 rijden er met subsidie van de provincie en grote gemeenten nachttreinen door Brabant. De gemeenten Breda en Dordrecht willen niet meer meebetalen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel