nieuws

CU noemt schrappen happy hours loos gebaar

Café

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind noemt het voornemen van Koninklijke Horeca Nederland om geen drank meer te schenken tegen stuntprijzen, de zogeheten happy hours, een ‘loos gebaar’. Ook het Centraal Bureau Levensmiddelen en de Stichting Alcoholpreventie reageerden onaangenaam verrast op het initiatief.

CU noemt schrappen happy hours loos gebaar

Het voorstel van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om geen drank meer te schenken tegen stuntprijzen, heeft maandag 15 oktober boze reacties opgeleverd. Onder andere van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, die het initiatief nam voor een wet om de leeftijdsgrens voor het kopen van licht-alcoholische drank te verhogen naar 18 jaar.

KHN houdt de grens liever op 16 jaar. Afzien van deze hogere leeftijdsgrens in ruil voor het verdwijnen van happy hours is volgens het Kamerlid echter ‘een wassen neus’, omdat deze al wettelijk worden aangepakt.

Voordewind vindt dat de horeca eerst zelf maar eens werk moet gaan maken van een goede controle op leeftijd bij de reguliere kroegen.

Vooral bij supermarkten goed opletten

De horecabranche voert aan dat een verhoging van de leeftijd waarop jongeren bier en wijn mogen kopen, geen invloed heeft op schadelijk drankgebruik. Daarvoor is een cultuuromslag nodig.

Ook zou bijvoorbeeld strakker gecontroleerd moeten worden op goedkoop drinken in ‘hokken en keten’. KHN roept op om vooral bij supermarkten goed te letten op de leeftijdsgrenzen, omdat daar het meeste bier wordt verkocht.

Dat schoot brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) in het verkeerde keelgat. Volgens de supermarkten wordt het overgrote deel van de alcohol in de schappen genuttigd door mensen die daar oud genoeg voor zijn.

Slechts 2 procent van de jongeren onder de 16 jaar doet een poging om in een supermarkt alcohol te kopen, zo zegt het CBL. Die pogingen worden bovendien vaak verijdeld door maatregelen aan de kassa.

Verhoging naar 18 jaar juist grote stap

Ook voorzitter Wim van Dalen van Stichting Alcoholpreventie (STAP) laat via Twitter weten dat KHN er helemaal naast zit. Volgens de pleitbezorger is de verhoging van de leefstijdsgrens naar 18 jaar juist een grote stap naar ‘effectief integraal alcoholbeleid’. Van Dalen gaat er daarom van uit dat het voorstel uit de Tweede Kamer hierover gewoon standhoudt.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel