Whisky grote stijger onder sterke dranken

Whisky grote stijger onder sterke dranken

Bier en binnenlands gedistilleerde dranken als jenever verliezen steeds meer terrein aan internationale merken zoals Schotse whisky, blijkt uit recente gegevens van marktonderzoeksbureaus.

De consumptie van whisky in Nederland liet in 2011 opnieuw een stijging zien van 2,4 procent. Whisky stond daarmee met 9,5 miljoen liter afzet in ons land op de tweede plaats als meest gedronken gedistilleerde drank, aldus cijfers van de gedistilleerdbranche die bekend zijn gemaakt door de Commissie Gedistilleerd.

Jonge jenever is met 12,4 miljoen liter afzet nog altijd de meest gedronken sterke drank in ons land, maar de consumptie hiervan neemt wel af. In 2010 bedroeg de afzet van jonge jenever nog 13,5 miljoen liter. Whisky liet ook in dat jaar al een stijging van de afzet zien van 5 procent tot 9,3 miljoen liter vergeleken met een jaar eerder.

In Nederland groeide de import van gedistilleerd in totaal met 2,5 procent. Wodka steeg in verhouding het meest met 8,5 procent, maar de volumes zijn met 2,4 miljoen liter nog beperkt.

Binnenlands gedistilleerde dranken kampen met een neergang. Uit recente cijfers van marktonderzoeksbureau Nielsen blijkt dat de afzet hiervan met 4,6 procent is gekrompen tot 17,3 miljoen liter. Bij jenever was afgelopen jaar sprake van een 6,4 procent lagere afzet. Ook een drank als vieux is steeds minder populair onder consumenten met een daling van 4 procent tot 2,5 miljoen liter.

Bier wordt ook minder gedronken (-0,7 procent) en hetzelfde geldt voor champagne en mousserende wijnen (-4,7 procent). Wijn zit nog wel in de lift met een plus van 1,4 procent tot 231 miljoen liter.

Whisky profiteert van deze ontwikkelingen. Over het fiscale jaar 2012 meldde het Britse drankenconcern Diageo een stijging van de verkoop van Schotse whisky's met 12 procent. Johnnie Walker beleefde zelfs een ‘exceptioneel goed jaar’ met een plus van 15 procent, waarbij ook een opmerkelijke stijging in de verkoop te merken viel van de duurdere luxe varianten.

Bron: ANP